Jak konečně zhubnout, začít cvičit, přestat kouřit?

Psychologie 10. 6. 2016

Většinou přesně víme, co dělat pro to, abychom byli zdraví a cítili se dobře. Návody a všemožná doporučení, jak se zlepšit, skončit s cigaretami či začít běhat, jsou na dosah ruky. Pokud se ale snažíme něco z nich zavést do praxe, selháváme. Není divu. Už jste někdy zkoušeli jezdit na slonovi? Mohutné zvíře reprezentuje staré části mozku – limbický systém, které obhospodařují naše emoce. Slon je velký, těžkopádný, a když si umane, že půjde nalevo, nezkušený jezdec ho nepřinutí změnit názor. Oním jezdcem je v tomto případě racionální a vývojově mladší část našeho mozku – mozková kůra. Ta, která moc dobře ví, že pohyb je důležitý a přejídat se nevyplatí. Jezdec má těžkou úlohu: jde proti přírodě.

EVOLUCE NA GAUČI

bezkyne lenost

Asi nepřekvapí, že lidská přirozenost je být líný. Evoluce nás naučila, abychom šetřili energií a dělali si zásoby. Proto rádi ležíme na gauči, chutná nám tučné a sladké a neradi se omezujeme. „Za těch pár stovek let, kdy máme hojnost všeho, se genetická výbava nepřestaví. Když se to snažíme měnit, jdeme proti přirozenosti. To je těžké, a proto musíme víc pracovat hlavou,“ říká doktorka Tereza Hodycová z Pro Fit Institutu. Jinými slovy, naučit se zacházet se ‚svým‘ slonem tak, aby jel tam, kam potřebujeme.

Máme pro vás individuální plán, jak velké zvíře vycvičit, aby vás poslouchalo – neboli nástroj k překonání výmluv a neustálého odkládání. Základem je nevrhat se do jakékoli změny bezhlavě, v takových případech se motivace ztrácí nejrychleji. Nejprve si promluvte sami se sebou a upřímně odpovězte na pár otázek.