Jak konečně zhubnout, začít cvičit, přestat kouřit?

Psychologie 10. 6. 2016

Většinou přesně víme, co dělat pro to, abychom byli zdraví a cítili se dobře. Návody a všemožná doporučení, jak se zlepšit, skončit s cigaretami či začít běhat, jsou na dosah ruky. Pokud se ale snažíme něco z nich zavést do praxe, selháváme. Není divu. Už jste někdy zkoušeli jezdit na slonovi? Mohutné zvíře reprezentuje staré části mozku – limbický systém, které obhospodařují naše emoce. Slon je velký, těžkopádný, a když si umane, že půjde nalevo, nezkušený jezdec ho nepřinutí změnit názor. Oním jezdcem je v tomto případě racionální a vývojově mladší část našeho mozku – mozková kůra. Ta, která moc dobře ví, že pohyb je důležitý a přejídat se nevyplatí. Jezdec má těžkou úlohu: jde proti přírodě.

JAK MOC SI VĚŘÍM?

bezkyne radost

Znovu použijte číselnou škálu, abyste si na otázku odpověděli. Na velké cíle si člověk zpravidla málo věří. A to je chyba. „Cíle mohou být jakkoliv velké, ale musí být reálné,“ ujišťuje Tereza Hodycová. Pokud volíte číslo menší než pět, zkuste se zamyslet, co by vám mohlo pomoci, abyste si věřili více. Buďte opět co nejkonkrétnější. Zjistíte tak, co nebo kdo vám pomůže změnu uskutečnit.

Všechny tři položené otázky posílí vaši motivaci – pomohou vám osedlat slona, abyste z něj nespadli. Když se zaposloucháte sami do sebe, zjistíte, co je pro vás dobré a co špatné, a možná přijdete na to, že změnu nyní nechcete. V takovém případě je zbytečné plýtvat časem a energií. „Nejspíš byste vymysleli na každou radu spoustu argumentů typu „Ano, ale...“, abyste se usvědčili ve statusu quo. Svoji energii raději věnujte tomu, co opravdu chcete, ne tomu, o čem si myslíte, že byste měli chtít – to je velký rozdíl,“ radí Hodycová. Pro ty z vás, kteří vědí, že změnu chtějí, je nyní nejvyšší čas nasednout na slona.