Víte, s kým žijete? Máte doma cholerika, melancholika, sangvinika nebo flegmatika?

Psychologie 30. 7. 2016

Nemluví na vás a vy můžete vyskočit z kůže? Nebo naopak pořád řve a všechno ho rozčílí? Vyzkoušejte si náš test a uvidíte, s kým vlastně žijete. Moudré hlavy měly odjakživa potřebu vysvětlit důvody našich odlišností a pochopit podstatu lidské povahy. Jedna z těch hlav byla Hippokratova a půl století před naším letopočtem dala rozdíly mezi osobnostmi do souvislosti s nadbytkem určitých „životních šťáv“. Sangvinik – krev, cholerik – žluč, flegmatik – sliz, melancholik – černá žluč. Žádný člověk není stoprocentně vyhraněný, ale pokud máte pocit, že u vašeho protějšku některá z uvedených tekutin výrazně dominuje, udělejte si test – u šťáv i u protějšků je vždycky dobré vědět, na čem jste. Třeba ho pak lépe pochopíte...

cholerik
foto:

Nejvíce B: CHOLERIK JE „LABILNÍ EXTROVERT“, COŽ ZNÍ VAROVNĚ SAMO O SOBĚ.

Panuje obecně vžitá představa, že cholerik neustále řve, mlátí vším, co mu přijde pod ruku, je vzteklý a útočný. Někteří ano, ale cholerik se nemusí zdaleka takhle jednoznačně projevovat, nemusí nezbytně dělat kravál. Je váš manžel nedůtklivý, útočný, impulzivní, vrtkavý, ale také spolehlivý a ve svých životních postojích stálý? Je vyloženě vůdčí typ, neumí vysadit z pracovního tempa a nutí k němu okolí i svou nebohou rodinu? Máte svého cholerika. Nesnáší, když nemá pravdu, skoro nikdy nepřipustí, že se zmýlil. Musí prostě vyhrát a pak se snaží nějak si zachovat tvář. Je buď skrytě, nebo otevřeně agresivní a jeho okolí se nestačí nad jeho výbuchy divit, ale za chvíli je schopen se s vámi normálně bavit, problém řešit a nechápe, proč to zděšení. K věcem, které vyřešil, už se nevrací. Žije přítomností, minulostí se nezaobírá. Je velmi pracovitý, velmi cílevědomý, často ve vedoucích pozicích, často workoholik – ano, na jednu stranu chudáci jeho podřízení, na druhou stranu cholerik je sice zmučené, ale úspěšné dovede k vytyčenému cíli, prémie budou! Bývá tvrdohlavý, jde za svým podle hesla padni komu padni.

Život vedle takového člověka je trochu jako na houpačce, nikdy nevíte, co ho zase rafne, kvůli čemu se rozvzteká. Radíme opustit místnost, počítat do dvaceti – a váš cholerik už mírumilovně pojídá chleba s ředkvičkami, když vám předtím vyházel potraviny z lednice, protože byly špatně srovnané. Takže klid, trpělivost, nadhled – cholerik vám to bohatě vrátí stálou láskou, zajímavým a podnětným životem a tím, že vás nenechá usnout na vavřínech. Rozhodně ne.

Kdo se k němu hodí: Nejlépe vyjde se sangvinikem, který si díky lehkosti a veselé povaze z cholerika zas tak moc nedělá. Melancholik by s ním byl nešťastný, nesnesl by jeho prudké emoce. Také spojení s flegmatikem by nebylo dobré, protože by cholerika svým neotřesitelným klidem rozčiloval. Spojení cholerika s cholerikem – to by byla ta pravá Itálie! Ale i to někdy může fungovat, společně se vyvztekají a pak si užívají pohodu.

Vyšlo vám nejvíce C nebo D? Jejich výsledky najdete na dalších stránkách!