Víte, s kým žijete? Máte doma cholerika, melancholika, sangvinika nebo flegmatika?

Psychologie 30. 7. 2016

Nemluví na vás a vy můžete vyskočit z kůže? Nebo naopak pořád řve a všechno ho rozčílí? Vyzkoušejte si náš test a uvidíte, s kým vlastně žijete. Moudré hlavy měly odjakživa potřebu vysvětlit důvody našich odlišností a pochopit podstatu lidské povahy. Jedna z těch hlav byla Hippokratova a půl století před naším letopočtem dala rozdíly mezi osobnostmi do souvislosti s nadbytkem určitých „životních šťáv“. Sangvinik – krev, cholerik – žluč, flegmatik – sliz, melancholik – černá žluč. Žádný člověk není stoprocentně vyhraněný, ale pokud máte pocit, že u vašeho protějšku některá z uvedených tekutin výrazně dominuje, udělejte si test – u šťáv i u protějšků je vždycky dobré vědět, na čem jste. Třeba ho pak lépe pochopíte...

melancholik
foto:

Nejvíce D: MELANCHOLIK JE ODBORNÝM JAZYKEM „LABILNÍ INTROVERT“, COŽ JE KOMBINACE ZAPEKLITÁ.

Jde o člověka uzavřeného. Je tichý, přecitlivělý a vážný. Jeho reakce jsou těžko čitelné, projevuje se umírněně a střízlivě, ale uvnitř vše hluboce prožívá, je to myslitel. Špatně se přizpůsobuje, nesnáší změny a je pesimistický. Působí jako samotář, ale může to být jen zdání, protože v případě, že o společnost stojí, dokáže jen těžko navázat kontakt. Svazuje ho jeho nízké sebevědomí, mlčenlivost a aura důstojnosti. Většinou je to estét, váží si krásy, ušlechtilosti a inteligence. Člověk mlčenlivý a přemýšlivý. Plánuje s rozmyslem dopředu, jeho cíle jsou smysluplné a logické, je to detailista. Dobře se vyzná v matematice, mapách, grafech a číslech. Je spořivý, nemá rád utrácení, protože v něm nenachází logiku. I přes pesimismus je idealista, sní o dokonalé společnosti.

Pokud má přátele nebo rodinu, je velmi starostlivý a oddaný, ale může narážet na problémy kvůli svým vysokým nárokům, ideám a detailismu. Perfekcionismus může být v běžném životě pro okolí velkou zátěží, klade na sebe i ostatní nerealistické nároky. Ačkoli se snaží být nenápadný, je nápadný, protože působí dojmem podivína. Má sklony k depresím. Potřeby vyjadřuje těžko, je mlčenlivý a trpí tiše. Pokud žijete s melancholikem nebo plánujete si ho pořídit, je třeba vědět, že jde svým způsobem o extrémní osobnost, kterou je nutno respektovat, zkrátka nesnažit se ho měnit a brát ho takového, jaký je.

Kdo se k němu hodí: Ke komplikovanému melancholikovi se nejlépe hodí flegmatik, který mu dokáže poskytnout nezbytný klid. Lehčí případy by si mohly rozumět i se sangvinikem, který by uzavřeného a introvertního melancholika dokázal trochu rozpohybovat a přidat chuti do života. Prudký cholerik by u melancholika mohl napáchat velké škody a nelze doporučit ani kombinaci melancholik–melancholik, mohli by se navzájem usmutnit.