TEST: Zabíjíte své vztahy kvůli (pod)vědomému pocitu viny?

Psychologie 5. 7. 2016

Otestujte se, jak dokážete zacházet s pocity viny v každodenní rutině. Představte si, že jste se ocitla v popisované situaci a z navržených možností vyberte tu, která se podobá vašim myšlenkovým pochodům nebo pocitům.

pocit viny
foto:

1. Do školky jste přišla pozdě. Vaše dítě je zase posledňáček. Co vás napadne?

A) Ten poslední pracovní telefonát už jsem měla odložit na zítra! B) No jo, spoléhat se na to, že se ve špičce kamkoli dostanu včas, bylo riskantní.

2. Jste pozvaná na večírek, ale vůbec nemáte chuť tam jít...

A) Přesně v osm večer, kdy akce začíná, napíšete textovku, že nemůžete přijít. Do té doby jste nic lepšího nevymyslela. B) Den předem si vymyslíte nějakou výmluvu, proč nemůžete přijít a hostiteli zavoláte. Pravda, trochu se zakoktáte, ale nevadí.

3. Vyhrála jste hodně peněz ve Sportce...

A) Nikomu to neřeknete. Za sázení se docela stydíte. B) Svěříte se, ale přesnou částku nikomu neřeknete, spíš si vymyslíte, že to bylo méně. To aby nikdo nezáviděl...

4. Žebrák natahuje ruku, abyste mu něčím přispěla...

A) Děláte, že ho nevidíte, a je vám nanic. Nemůžete přece dávat každému, kdo něco chce. Na to nemáte. B) Nepřispějete, ale špatný pocit z toho nemáte. Na charitu dáváte dost, byť jinými cestami.

5. Někdo vám na večírku představí Annu slovy:„Vzpomínáš si na ni přece?“

A)„Ne,“ přiznáte smutně a přidáte několik zkroušených omluv, že obličeje vám fakt„nejdou“. A Anně se celý zbytek večera raději budete vyhýbat. B)„Ano,“ usmějete se od ucha k uchu. I když vám její obličej vůbec nic neříká.

Pro druhou sadu otázek přejděte na další stránku!