Jak zvládnout, aby s vámi necloumal vztek? Dá se to

Psychologie 24. března 2017

Dokonalý příklad je tlakový hrnec neboli papiňák. Přetlak panující uvnitř upouští hezky pomalinku malým pístem. Jinak by vybuchnul a napáchal pěknou paseku. A přesně tohle bychom se měli naučit, když s námi cloumá vztek.

Znáte to. Možná i vy máte chuť někdy do něčeho - v horším případě do někoho - praštit, kopnout, prostě roztřískat na kousky. Vztek je běžný citový stav.

Jenže pokud namísto toho, abychom my ovládli jej, ovládne on nás, snadno se mění v násilí a agresi. Příbuzní vzteku jsou hněv, strach, rozčílení a v neposlední řadě i žárlivost. A ta je zatraceně destruktivní, o tom snad není třeba sáhodlouze diskutovat.

Možná jste z těch, kteří „drží svůj vztek na uzdě“. Nebo jste naopak typ, který vybuchuje kvůli každé maličkosti. Co je lepší? Dusit vztek v sobě, potlačovat ho a polykat jako hořkou pilulku? Nebo chrlit a dštít jako sopka?

Vlastně ani jedno, ani druhé. Vztek se nesmí potlačovat, ani pouštět ven bez jakékoli kontroly. Musí se zvládnout. Metody, jak na to, jsou různé. Hlavně nevypouštět džina z lahve jen tak.

Dej si pauzu

Ve chvíli, kdy se schyluje k výbuchu, zkuste taktiku odkladu. Lidově se říká napočítat si do deseti. Ještě lepší je to říct. Pokud cítíte, že exploze hrozí každou chvíli, jednoduše to oznamte okolí. Prostě řekněte: „Jsem příšerně naštvaná, jdu se uklidnit, nechci na tebe zbytečně ječet.“ A odejděte.

Vyjadřovat emoce je v pořádku. Jen by to mělo být pokud možno v rámci pravidel slušnosti. Vztek nevyjímaje. Velmi důležité je to neodkládat a nenechat vztek narůst, jinak riskujete výbuch. Použijte negativní zpětnou vazbu a pojmenujte nahlas příčinu své zlosti: „Jsem totálně vytočená, že jsi zapomněl na to, že dnes máš děti na starosti ty!“

Budete-li ironičtí, vyčítaví nebo agresivní, lidé s vámi přestanou cokoli řešit. Naučí se poznávat, kdy jste naštvaní. A jelikož vědí, jak dokážete vybuchnout, vůbec nebudou poslouchat, co vlastně říkáte, protože se musí soustředit na svou obranu.

Zásadně se vyhněte paušalizování, nadávkám, citovému vydírání a přehnaným ultimátům. Vyjadřujte svůj hněv, ale nikoho při tom neponižujte!

hádka 1

Než dojde k výbuchu, zkuste si napočítat do deseti. Nebo do padesáti. Nebo klidně do sta.

zdroj: www.thinkstock.cz
hádka 2

Vyjádřit emoce je v pořádku. Ale jen v mezích slušnosti.

zdroj: www.thinkstock.cz

Jak zvládnout vztek

  1. VNÍMEJTE SVÉ EMOCE. Tak si včas všimnete sebemenšího podráždění ještě dříve, než přeroste ve vztek.
  2. POUŽÍVEJTE HUMOR. Zkuste svůj vztek vůči zákeřnému kolegovi přetavit v jeho legrační napodobeninu - když ho ve svých představách (!) zesměšníte, přijde vám zbytečné se na takového šaška vztekat.
  3. NEZAPOMÍNEJTE DÝCHAT. Dýchání je mocný prostředek k uvolnění jakýchkoli emocí. Možná vám pomůže opakované prudké vydechování. Postupně zklidňujte svůj dech i svou mysl. Nebo zhluboka nadechujte do břicha.
  4. HLEDEJTE ALTERNATIVY. Pokud vás pravidelně něco štve, změňte to. Jestliže vás rozčilují ranní zácpy, zkuste autobus. Přerušení jakéhokoli vžitého chování vede k tomu, že máte více času si ujasnit, co děláte, a zareagovat adekvátně.
  5. HÝBEJTE SE. Fyzický pohyb jako tanec, skákání nebo rychlá procházka mohou být dobrým narušením navyklého chování.
  6. SOUSTŘEĎTE SE na své pocity, ne na souvislosti, které jim předcházely. Pokud se odpoutáte od toho, co se stalo nebo koho se to týkalo, rychleji překonáte svůj vztek.