Potřebujete digitální detox?

Psychologie 16. května 2017

Hůře se soustředíte, jste často unavení a máte roztříštěnou pozornost? Pakliže ano, dost možná trpíte technostresem. Nenechte se moderní technikou vysát a naordinujte si detoxikační kúru. Tentokrát nebudete pročišťovat organismus, ale svoji hlavu.

Díky laptopům, chytrým telefonům, tabletům a připojení k internetu máme svět doslova na dosah našich prstů. I přes jejich veliký přínos nám však technologie mohou škodit, a to po fyzické i psychické stránce. Zejména když se od nich nedokážeme odtrhnout ani na minutu. Tělesné příznaky jsou zjevné: nejčastěji se jedná o bolest hlavy, případně bolest zad nebo únavu očí. Digitální věk ale mnohem výrazněji působí na lidskou mysl. Má na svědomí nesoustředěnost, nervozitu, netrpělivost, napětí, nepozornost, ale i vyčerpanost či nespavost...

Informační přetlak

Obrovský nárůst podnětů, které nás denodenně obklopují a uzurpují naši pozornost, způsobil informační chaos. Odborníci hovoří o ‚informačním smogu‘. Co nám může pomoci získat nadhled a vyznat se ve změti digitálních dat? Jedině znalosti. Pokud ovšem nevíme, jak s informacemi pracovat, kriticky je posuzovat a vyhodnocovat, jsou nám k ničemu. Tok dat námi jen proudí, ale do paměti už se nám nic moc neukládá. Tím větší je naše vyčerpání.

Odcizení a strach

Komunikační technologie podle amerického psychologa a výzkumníka Larryho Rosena mohou za nárůst sociofobie – panické hrůzy z osobního setkání. Člověk je tvor společenský a hodně naší stávající společenské komunikace se odehrává skrz technologická zařízení. „Lidé se bojí seznamovat, protože zažili zklamání nebo jim bylo ublíženo – dostali ošklivé komentáře ke svému on-line postu," říká Rosen. Ve své studii o vlivu nadměrného užívání sociálních sítí na děti tvrdí, že příliš času stráveného na Facebooku způsobuje u teenagerů narcismus, antisociální chování a úzkosti. Dále upozorňuje na sníženou schopnost soustředit se, výkyvy nálad, bolesti žaludku a úzkosti. Americký psycholog se ale brání tvrzení, že by moderní technologie vyvolávaly závislost. Prý jde spíš o obsesi. Představme si ji jako neustálé kontrolování mobilu, jestli nepřišla nová zpráva nebo nepřibyly další ‚lajky‘ u facebookového statusu.

Nebo je to závislost?

Nicméně mezinárodní průzkum Unplugged (Odpojeno) poukázal na několik rysů, které mají společné závislí na drogách s těmi, co ‚frčí‘ na moderní technice. Během výzkumu strávili dobrovolníci z dvanácti univerzit po celém světě 24 hodin bez mobilů a počítačů. Mohli pouze volat z pevné linky a číst knížky. O svém stavu si vedli poznámky: byly plné úzkosti, nervozity a místy až paniky a pocity izolace. „Studenti připustili, že trpěli abstinenčními příznaky. Často se natahovali po mobilech, i když je tam ani neměli,“ popsal britský specialista na média Roman Gerodimos, který zodpovídal za část výzkumu.

A teď upřímně...

Jak jste na tom vy? Taky bez telefonu nedáte ani ránu, dokonce i doma nemůžete opustit místnost, aniž byste si ho vzali s sebou? Neustále se ujišťujete, zda máte mobil v kapse? Usedáte s ním k jídelnímu stolu a během rodinného oběda kontrolujete, jestli vám ve virtuálním světě něco neutíká? Když pípne zpráva, chováte se jako Pavlovi psi – téměř slintáte a máte nutkavou potřebu okamžité odpovědi? Do postele uleháte se svým smartphonem a spánek vám přerušují textové zprávy? Přesně to jsou podle zmiňovaného psychologa Rosena příznaky obsedantního vztahu k informačním a komunikačním médiím, která nás lákají svými zářivými displeji a nekonečnými možnostmi. Pak je na čase podniknout digitální detox.

Na ten mail
 už neodpovídej!
 Inspiraci můžete najít leckde. Třeba i u velkých automobilek. Ukazuje se totiž, že moderní technika nás vysává i proto, že dokázala smazat rozdíl mezi pracovní dobou a osobním volnem. Kdo je on-line, může pracovat. Zaměstnavatelé toho občas rádi zneužívají a své podřízené úkolují prostřednictvím telefonů a mailů i během volna. Ale například německý Volkswagen na nátlak odborů přestal přeposílat po pracovní době maily na mobilní telefony zaměstnanců. Zní to jako prkotina, ale signál, který tím automobilka vysílá, je jasný: Nechceme, abyste se předřeli. Syndrom vyhoření už totiž děsí nejen zaměstnance, ale i zaměstnavatele.

Klid za 12 dolarů

Inspirativní může být také šikovný mobil určený speciálně do hospody či na party. Vymyslela ho skupina kamarádů z Ameriky a Holandska a jmenuje se No-Phone – žádný telefon. Za 12 dolarů nabízejí náhražku, která vypadá úplně stejně jako chytrý telefon, nepotřebuje ovšem baterii ani připojení k internetu – je to jen obyčejná plastová placka. „Nápad vznikl po jedné noci v baru, kam jsme spolu vyrazili za společenským životem. Pod pojmem ‚společenský život‘ nemáme na mysli zírání do telefonů a občasné odtrhnutí od displejů pro to, abychom si objednali další pití. To je dnes normou, vidíme to všude,“ popisují tvůrci No-Phou a dodávají: „Dáváme lidem to, co chtějí – život v přímém očním kontaktu. Život za hranicemi smartphonu.“

Zkuste kouzelné tlačítko

‚Fejkový‘ telefon si pořizovat samozřejmě nemusíte, stačí, když častěji začnete používat tlačítko ‚off‘ na tom svém. Nejlépe, když si takový detox zavedete pravidelně, například každý druhý víkend, o dovolené povinně. Dobře zvažte, zda je vůbec nutné být na příjmu, když si někam vyrazíte ve svém volném čase. Jestli zrovna nečekáte důležitý hovor, během procházky nebo při posezení s přáteli může telefon klidně zůstat doma. Když jste s někým, buďte opravdu s ním, a ne s přístrojem. Nebojte se, čeká vás odměna. Díky praktikování off-line režimu se zbystří vaše vnímání, svého okolí si budete všímat daleko intenzivněji a budete mít více času sami na sebe i na své blízké. Mnozí toto opojení popisují jako slast, obrodu, lázeň pro mozkové buňky: barvy budou jasnější, ulice živější, realita skutečnější.