Botox pro mozek

Psychologie 4. ledna 2018

Mysli mozkem, říkali nám rodiče. Čím jiným? Jakou inteligenci jste mi darovali, takovou mám. Omyl! Své IQ můžeme donutit poskočit vzhůru.

Géniem snadno a rychle

Mozek potřebuje dvě věci: trénink a kyslík, to je známá věc. Méně se ví, že IQ zvyšuje intenzivní prokrvení mozku. Schopnost lépe myslet a více si pamatovat posílí jakékoli cvičení.

Nemusíte se pouštět do namáhavých sportovních aktivit. Z průměrných 110-120 bodů se můžete dostat až o 30 bodů výš dvěma jednoduchými cviky:

  1. Než uzavřete důležitou smlouvu či se setkáte s ředitelem zeměkoule, zkuste při nádechu počítat do osmi, zadržte dech, počítejte do dvanácti, potom pomalu vydechujte a počítejte do deseti.
  2. Opřete se vestoje o zeď a protáhněte se vzhůru asi desetkrát.

Génius má prostě lépe prokrvený mozek - jak geniální! Chcete-li, aby vám hlava pracovala na plné obrátky, seďte u stolu, jako byste spolkla pravítko, prostě žádná svěšená ramena. (Znáte ještě jiný orgán, který je třeba tak výrazně prokrvit? Ale ano, znáte…)

Pokud studujete, neseďte, ale při učení choďte nebo stůjte. V práci střídejte sezení se stáním, protože sedět znamená mozek zpomalovat. Buďte aktivní, akční a nikdy, opravdu nikdy nepřestávejte žít! Jestliže to fyzicky i psychicky vzdáte, krev mozkem tak pěkně nepoteče a IQ páchá harakiri.

Mlsný a náladový mozek

A co mozek rád jí? Celozrnné pečivo, ořechy, semena, čerstvé ovoce a zeleninu. A především vitamin B. Ten vám ovšem z těla krade zlodějský kofein, takže si zkuste vystačit s jedním hrnkem kávy denně. A mozkové buňky si taky rády smlsnou na zinku.

A kdy mozek nejvíc nadává? Když ho otupujeme jedy – výfukovými plyny, olovem, rtutí. A když každý den pijete alkohol (také zbavuje tělo „béčka“), jíte bílé pečivo či koláče, sladíte bílým cukrem a stresujete se každou drobností.

Buďte jako krysy

V přepočtu na lidský věk bylo výzkumným krysám už osmdesát let, přesto se dokázaly naučit nové věci.

Trénovaný a dobře živený mozek se totiž obnovuje celý život, což je jedna z nejlepších zpráv poslední doby!

Budete-li se poctivě věnovat aerobnímu cvičení, například běhu, plavání apod., můžete strašáka Alzheimera postavit na řepné pole. Váš mozek zůstane sexy, dokud se ve vás bude všechno hýbat.