Taky se vám stává, že vám nejde vypnout mozek?

Psychologie 13. října 2016

Mozek bzučí jako včelí úl a pranic ho nezajímá, že je dávno po půlnoci. Hlavou vám běží nekonečné vnitřní dialogy, věčné omílání toho, co jste měla říct, a neřekla, co jste měla udělat, a neudělala, či naopak... O co tady ale vlastně jde?

Psychologové takovým stavům říkají ruminace. Obecně znamená tento výraz přežvykování již stráveného jídla. Psychologická ruminace je to samé v růžovém. Jenom nejde o žaludek, ale o mozek. Ve své mysli opakovaně „přežvykujeme“ něco, co už mělo být dávno stráveno.

NEMYSLI NA TO!

Ležíte v posteli, ale vytoužený spánek ne a ne přijít. Tak jen tupě zíráte do stropu, ba co hůř, přemýšlíte. Hlavou se vám honí všechny ty špatné věci, které se udály, situace, které jste nezvládla. Zoufale se snažíte je zahnat, ale mozek to nechce vzdát. Chroupe a chroupe a schrupnout si nehodlá.

Co se stalo, nemůže se odestát. Ale stejně... Mít tak v té chvíli takovou odpověď, která vám přišla na jazyk o hodinu později... Odpolední scénka vám běží mozkem stále dokolečka, opakuje se znovu a znovu. Je to k zbláznění!

ruminace

Meditace vám pomůže.

foto:

JAK ZKROTIT RUMINACI

  • Rozptylte se nějakou činností, která je pro vás zajímavá, ve které jste dobří a která vám dodává energii.
  • Přemýšlejte o něčem jiném, co vyžaduje pozornost – můžete například sestavovat nákupní seznam.
  • Meditujte. Nebo se naučte nějakou relaxační techniku.
  • Vyhraďte si na přemítání čas, tak půl hodinky denně. Ideálně ve chvíli, kdy nebudete ve stresu. Když vás přepadne přemítání během dne, řekněte si, teď na to nemám čas. Stává se, že později ten den už se ruminace nevrátí.
  • Vypište se z toho. Pokud své neodbytné myšlenky hodíte na papír, máte lepší šanci si je uspořádat a podívat se na ně z nadhledu.

Nutkání zabývat se nějakým problémem či situací, ve které jsme zrovna dvakrát neexcelovali, popadne jednou začas každého. Opakovaně si v hlavě přehráváme situace, kdy jsme se cítili ponížení či neschopní.

Přemýšlíme, jak by to bylo dopadlo, kdybychom udělali to či ono jinak. Kromě toho, že krade spánek, má takové přemítání ale ještě jiné nepříjemné následky. Ruminace bývají často spojené s depresí, udržují, či dokonce umocňují smutek, snižují sebedůvěru a schopnost člověka řešit osobní problémy a narušují koncentraci a motivaci.

JSEM NULA!

Ruminace bývají spojené s negativními myšlenkami. Místo ponaučení a konstruktivního vyhodnocení, co bychom napříště měli udělat jinak, uděláme z chyby vinu a sklouzneme k destruktivnímu sebeobviňování. Samozřejmě, že ne vždy jsme se sebou spokojeni, pokaždé nebýváme dobří. Ruminace ale umocňují negativní pocity, přehráváme si pouze to špatné a na základě toho hodnotíme celou svou osobnost.

Americká psycholožka Sonya Lyubomirsky zabývající se psychologií štěstí tvrdí, že ruminace je jednou z bariér, které nám brání v tom být šťastní. Pokud se chceme cítit šťastní, je nutné omezit obsesivní myšlenky a naučit se přemýšlet optimističtějším způsobem.

CHYBA NENÍ VINA

Přemýšlet o svých chybách a selháních má smysl. Záleží však na způsobu, jakým to děláme. Neobviňujte se a zkuste objektivní sebereflexi. Sebepozorování je jednou ze schopností, kterou se lišíme od zvířat, a dokonce i jako lidé mezi sebou.

Třeba introverti mají schopnost ponořit se do sebe o něco vyšší než ostatní a také to častěji dělají. Ale nejen introverti by měli občas „vstoupit do své vlastní hlavy“. Schopnost introspekce, tedy sebepozorování, pomáhá vytvořit si zdravý obraz sebe sama.

Zatímco hloubání v našem nitru pomáhá, ruminace jsou neproduktivní, negativistické a sebemrskačské. Introspekce je spojená s duševním zráním, se schopností pohlédnout do sebe, poučit se a jít dál. Ruminace znamená zaseknout se na místě.

spát

Naučte se relaxovat.

foto:

ZACVIČTE SI !

  • Existuje řada cvičení, která vám pomohou zbavit se zbytečných myšlenek. Třeba tohle: Lehněte si na záda, zavřete oči a několikrát se pomalu a hluboce nadechněte a vydechněte. Potom je třeba pevně zavřít oči a na několik vteřin napnout svaly na čele. Poté je uvolněte a postupujte s napínáním a uvolňováním přes obličej, krk a tělo až k prstům na nohách. Následně se musíte uvolnit a znovu pětkrát zhluboka nadechnout. Tato účinná relaxační technika zabere pouze několik minut, ale ušetří spoustu času, který by člověk jinak strávil přemýšlením o nesmyslech.

Znovu a znovu si přehráváte situace, ve kterých se vidíte jako nemožné, neschopné, nešikovné. Výsledkem není pozitivní posun typu „Příště si dám pozor a to či ono udělám jinak“, ale jen deprimující „Jsem na nic, nic nesvedu, všechno zkazím“.

VADE RETRO, NEODBYTNÁ MYŠLENKO!

Abychom neuvízli v nebezpečné pasti ruminací, je třeba vytvořit si plán. Pokud se vám nějaká myšlenka stále vrací a pronásleduje vás, nesmíte si ji zkrátka pustit k tělu. Je třeba zastavit ji dřív, než zaútočí. A nejlepším způsobem, jak bojovat proti ruminacím, je aktivita. Věnujte se koníčkům, v nichž si uvědomíte své silné stránky. Dělejte, co vás baví, v čem jste dobří. Vyhledávejte kontakt s přáteli, známými, případně si promyslete plán, jak svou nespokojenost zmírnit.

Hodit starosti za hlavu není tak jednoduché jako zhasnout světlo a vypnout televizi, ale jde to. Zbytečně se nimrat v tom, co se vám nepovedlo, nejenže nepomůže, ale ještě člověka připraví o to nejsladší na světě – o spánek.

Když už musíte na něco myslet, soustřeďte se na to pozitivní. Můžete také věnovat pozornost okolí či vlastnímu tělu. Naslouchejte nočním zvukům (nikoli rámusící dopravě či sousedům) nebo uklidněte mysl cvičením, například uvolňováním a napínáním jednotlivých svalových skupin přímo v posteli.