Jarní úklid s Feng Shui: Zkuste to, uklidíte si i ve vašem nitru

Psychologie 16. března 2018

Vyprášit koberec znamená vyčistit duši, říká staré čínské učení Feng Shui (v překladu vítr a voda). Nechte ho na jaře proletět bytem, možná budete spokojenější.

Rozhlédněme se po svém příbytku. Kolik zbytečností zde stojí? Lyže opřené v chodbě o skříň. Trampolína mezi ložnicí a dětským pokojem. Nesmyslně velký botník...

A teď se na to podívejte pohledem pět tisíc let starého učení o harmonii lidského života, domova i pracoviště. Proč si stavíte do cesty překážky? Proč se okrádáte o místo k dýchání? Pozitivní, životadárná energie (čchi) pak nemůže proudit prostorem a uvolnit vás.

Tím, že doma hromadíte nepotřebné věci, naznačujete obavy z budoucí bídy. Symbolicky se něčeho vzdát je osvobozující. Ztráta přináší nové možnosti.

To jsou všechno povznášející myšlenky, ale je fakt, že proniknout do Feng Shui vyžaduje systematické studium. A čím hlouběji do něj pronikáte, tím blíž máte ke kompletní rekonstrukci bytu. Jenže vy asi chcete rychlé a viditelné změny v rámci, nebo mírně nad rámec jarního úklidu.

Stačí pár tahů

Zkuste třeba odlehčit šatníku a dva roky nenošené věci věnovat na charitu. Nebo vymalovat - to když tak zvládnete i sama a ještě u toho posílíte svaly. Pomůže přesunout nábytek. Stačí pár tahů, aby pokoj působil odlehčeněji. Myslete přitom na to, že střed pokoje musí zůstat volný kvůli cirkulaci energie. Akvárium postavte na sever, vyměňte závěsy a pohrajte si s barvami. Na východ dejte květiny a zelenou barvu, na jih červenou a na západ bílou.

Chytlo vás to? Prima, takže se přesuňte k zrcadlu a pořádně je přeleštěte, aby odráželo všechny změny a energie nestagnovala. Určitě ho ale nedávejte do ložnice, nebo ho aspoň umístěte tak, aby nezrcadlilo postel – to prý nahrává nevěře. Zrcadla složená z menších částí prý zas symbolicky řežou prostor, takže ta také ne. A pokud jich máte v pokoji víc, nikdy je nezavěšujte proti sobě, energie by se mezi nimi prudce odrážela tam a zpět a nemohla by volně plynout i jinam.

Okno, do bytu oko

Přemýšlejte: Která místnost slouží více odpočinku (ženský princip jin) a která aktivizuje a stimuluje (mužský princip jang). Například koberec změkčuje a působí nejvíce jin. Tvrdá a lesklá kamenná podlaha či mramor budou naopak značně jang - zmírnit je mohou koberečky. A dřevo stojí uprostřed mezi jang a jin.

Koberec rovněž prospívá dlouhým chodbám, protože jejich energie je velmi rychlá a prudká. Zvolte do nich nejlépe koberec s nepravidelným vzorem či příčnými pruhy, který ji zbrzdí. Podobně jako závěsy a záclony na oknech: čím delší a rafinovanější, navíc svázané, tím více jin.

Okna bez výzdoby jsou naopak velmi jang podobně jako kovové žaluzie. To dřevěné jsou měkčí. A na parapet postavte jen jednu květinu, aby vynikla. Ostatní rozdejte. No a špinavým oknem se do bytu samozřejmě žádná energie nedostane, proto vzhůru s jelenicí na štafle!

Místnost po místnosti

V ložnici jsou ideálními barvami pro odpočinek a romantiku broskvová, krémová, terakota či smetanová. Několik detailů v červené posílí intimitu.

V dětském pokoji nedávejte postel ani pracovní stůl přímo pod okno, energie čchi je tu velmi rychlá a mohla by působit negativně. U stolu by dítě nemělo sedět zády ke dveřím, ale opírat se o stěnu. Bázlivé nebo apatické dítě potěší zelená, žlutá, oranžová či červená barva.

V kuchyni nikdy nevystavujte nože, vytvářejí negativní energii čchi. Dřez umístěte co nejdále od sporáku, voda a oheň se nesnesou.

V obývacím pokoji se stávají hitem velká holá okna, jež ale způsobují příliš rychlý pohyb energie. Jemné přírodní záclony vytvoří klidnou atmosféru.

Co ještě říká Feng Shui:

  • proudění energie pomáhají fontánky
  • negativní energii rozptýlí zvonkohry
  • barvou štěstí je bílá
  • kapající kohoutek symbolizuje úbytek financí stejně jako nesklopené záchodové prkénko
  • zdrojem negativní energie se stávají všechny ostré hrany, praskliny, dlouhé chodby, sloupy, ale i šikmé střechy. Proto rohy stolu zakrývejte ubrusem, před vyčnívající roh nábytku postavte květinu nebo dekorační předmět. Spíte-li v podkroví, pod šikmým stropem, vymalujte stěny světlou barvou, použijte zrcadla nebo namiřte na strop světlo lampy.