Nemáte náhodou syndrom Mony Lisy?

Psychologie 27. března 2017

Záhadný úsměv Mony Lisy nedá spát vědcům víc než 500 let. Zatímco rty ukazují na štěstí či alespoň spokojenost, v očích se jí zrcadlí zvláštní smutek. Podle německé spisovatelky a psycholožky Ute Ehrhardt je to výraz rezignace. Tak prý vypadají ženy, které jsou až moc hodné. Ženy se syndromem Mony Lisy.

Rodiče nikoho určitě neučili, jak být drzá a sobecká. To spíš naopak. Odmalička posloucháme, že musíme být hodné holčičky, aby nás měli všichni rádi. Není divu, že některé ženy se tím začnou řídit doslova. A promění se v Monu Lisu. Vlídný úsměv na tváři a trápení v srdci. Čím víc se snaží vyhovět ostatním, tím víc zapomínají na sebe.

Hodná snaživka se přizpůsobuje a snaží zavděčit každému. Poskakuje kolem svého muže jako pejsek, čímž se mu dříve či později jistojistě zprotiví. Netouží po ničem jiném než po lásce svých bližních. Jenže právě ta přehnaná péče ji o tu lásku nakonec připraví.

žena

Nemusíte se přece zavděčit každému!

foto:

ŽÍT SVŮJ ŽIVOT

„Záhadný úsměv Mony Lisy je pro mě symbol ženské podřízenosti. Pokud jste někdy chvíli postáli před obrazem Mony Lisy v Louvru, pravděpodobně jste vnímali melancholii a smutek jejího úsměvu. To je určitě jeden z důvodů, proč je ten obraz tak známý. Ve mně vyvolává spíš nechuť než obdiv. Dlouho mi nebylo jasné, odkud mé podráždění pramení, až jsem v úsměvu Mony Lisy poznala to, co jsem tak často viděla u žen při terapii: neklamný signál rezignace na sebe samu. I když je partner ponižoval, zraňoval nebo s nimi špatně zacházel, ulpíval na jejich obličeji zoufalý úsměv,“ popisuje autorka bestselleru Hodné holky se dostanou do nebe, zlobivé kam chtějí.

mona lisa

Nějakou tu Monu Lisu ve svém okolí určitě také máte...

foto:

Určitě nějakou Monu Lisu znáte. Třeba ji máte za kamarádku. Obdivujete ji, jak je hodná a obětavá - ale na druhou stranu nechápete, jak si to může nechat líbit. Ano, být hodná přináší i skryté výhody. Tou hlavní je nulová zodpovědnost. Hodná holka může vždycky prohlásit „to já ne, to on (ona, oni)“. Ovšem za cenu zapření sebe sama.

HODNÁ VERSUS POTVORA

Jen co vyšla knížka Sherry Argov Proč muži milují potvory, stala se bestsellerem. „Potvora je satirická, ale není zlá. Jde o ženu s nadhledem, vtipem a humorem. Muži ráda dopřeje dostatek prostoru, protože i ona si cení své svobody. Je to silná žena, která ví, kdo je a co chce, je spokojená sama se sebou. Naprosto jasně ostatním sděluje, co je pro ni přijatelné, a co nikoli, co chce, a co naopak nestrpí. Jakmile postřehne, že s ní někdo hodlá jednat s nedostatečnou úctou, odchází. Tím k sobě přitahuje muže jako magnet. Žena by měla působit dojmem, jako by vztahu nebyla oddaná na sto procent. Neměla by se muži nabízet jako na talíři,“ vysvětluje Sherry v knize.

Každá žena by si podle ní měla najít způsob, jak dosáhnout svého - ale chytrostí! Muži výčitky, fňukání, věčné brblání a citové vydírání nenávidí.

NEJDŘÍV JÁ, AŽ PAK TI OSTATNÍ

Být hodná může být zničující. Musíte si uvědomit, že vy jste ta nejdůležitější osoba ve vašem životě. Na prvním místě je vaše vlastní spokojenost. Pak bude spokojený i muž. Chlap je pořád ještě pravěký lovec, chce svou kořist uhánět.

Potvora mu tu možnost dá. Ze vztahu s nezkrotnou potvorou se nevytrácí kouzlo počáteční nejistoty. Nechává se obletovat a šetří s projevy lásky. Ví, že by tak partnerovi zevšedněla. Možná nemusí být chytrá. Ale rozhodně je vychytralá.