Velikonoční hlavička

Hody hody doprovody! 23. března 2012

Tahle verze velikonoční hlavičky pamatuje na čerstvé bylinky. Jestli máte za domem louku, hurá na pampelišky!

Potřebujete:

200 g uzeného masa

200 g pečeného vepřového bůčku

200 g drůbežích jater

200 g slaniny

5 vajec

500 g strouhanky nebo na kostky nakrájené housky

2 cibule

100 g tuku (nejlépe sádla)

3 dl mléka

1 dl černého piva

hrst nadrobno nasekaných čerstvých bylinek (pažitky, petrželky, listů pampelišek, popence...)

muškátový oříšek

mletý pepř

sůl

tuk na vymazání pekáče

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte část tuku. Zpěňte na něm jednu nakrájenou cibuli, přidejte na malé kousky nakrájená játra, osmahněte je, podlijte pivem a krátce poduste.

  2. Na jiné pánvi osmahněte na zbylém tuku druhou nakrájenou cibuli, přidejte směs bylinek, listy kopřiv, pampelišek a popence, které jste předtím spařila horkou vodou a nasekala nadrobno. Krátce poduste.

  3. Strouhanku nebo kostičky veky zalijte mlékem a nechte ho vsáknout.

  4. Uvařené uzené a vepřové maso nakrájejte na kostičky, přidejte pokrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs, strouhanku nebo housku. Na závěr vmíchejte osolená a opepřená vejce okořeněná špetkou muškátového oříšku.

  5. Dobře promíchanou směs vložte do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě pečte asi 40 minut. Upečenou hlavičku podávejte se zeleninovým salátem. Výborně chutná i za studena.