Mleté řízečky

Recepty pro svěží život 25. února 2012

Z telecího se vaří málokdy, což je velká škoda. Když přidáte tymián a smetanu – mňam!

Potřebujete:

500 g mletého telecího masa

1 housku

30 g sušených hub

200 g brokolice

1,5 dl 12procentní smetany

60 g másla

1 lžičku tymiánu

sůl

mletý pepř

Postup:

  1. Houby zalijte studenou vodou a nechte asi hodinu máčet. Housku nakrájejte na plátky, dejte do misky a zalijte smetanou. Dobře vychlazené maso vložte do mísy, osolte, opepřete, přidejte tymián a rukou promíchávejte, dokud se nezačne pojit. Postupně přidávejte housku se smetanou a nakonec vmíchejte jemně nakrájené houby. Hotovou směs dejte do chladu odpočinout.
  2. Mezitím ve vroucí osolené vodě krátce povařte růžičky brokolice, sceďte je, zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat. Potom růžičky vmíchejte do masové hmoty.
  3. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vytřete máslem. Z masa tvořte rukou namočenou ve studené vodě oválné placky a klaďte je na plech. Placky pokapejte máslem a pečte asi 15 minut. Podávejte je se šťouchanými bramborami a zeleninovým salátem.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Hovězí maso se z našich jídelníčků v poslední době vytrácí a vytlačuje ho “lehčí“ bílé, což je na jednu stranu ohromná škoda. Hovězí nám totiž, lidově řečeno, dodává sílu - obsahuje spoustu živočišných bílkovin a také cenné minerální látky železo a zinek. A mladé, rozumějte telecí, je opravdovou pochoutkou! V fastfoodových burgerech je spousta tuku a konzervantů, ale když si je uděláte takhle pěkně doma a navíc jen na vymaštěném plechu a se zdravou brokolicí, nezbývá, než vám popřát dobrou chuť!“