Fazolový salát s tuňákem

Recepty pro svěží život 27. února 2012

Recept pro krásu a zdraví zároveň. A navíc si pochutnáte.

Potřebujete:

300 g červených fazolí

180 g tuňáka v oleji

2 střední rajčata

100 g černých vypeckovaných oliv

1 červenou cibuli

1 žlutou papriku

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce nakrájené petrželové natě

1 lžíci citrónové šťávy

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Přes noc namočené fazole uvařte doměkka. Rajčata nakrojte na špičce do kříže, zprudka je spařte ve vroucí vodě, ihned zchlaďte a oloupejte z nich slupku. Oloupanou dužinu nakrájejte na kostičky a dejte do mísy.

  2. Přidejte na plátky nakrájené olivy, na proužky papriku a na kolečka nakrájenou cibuli.

  3. Nakonec přidejte uvařené fazole, plátky česneku a petrželovou nať. Směs osolte, ochuťte citrónovou šťávou a pepřem, doplňte olejem a rozdrobeným tuňákem a promíchejte. Hotový salát podávejte s pečivem.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Tuňák pomůže nejen vašemu zdraví, ale i půvabu. Látky v něm obsažené zlepšují kvalitu vlasů a nehtů a zmírňují projevy lupénky. Velký podíl na tom má také fosfor, který je důležitý i pro zuby. Vyzkoušejte tuňáka čerstvého. Konzervovaný si sice zachová obsah bílkovin, vitaminů i minerálů, ale většina tuku se z ryby předtím odstraní, takže ztratí důležité esenciální mastné kyseliny. Ty si naše tělo neumí samo vyrobit, takže mu je musíme dodat ve stravě. Fazole jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, které obecně nekonzumujeme dostatečně často. Rajče je základem zdravé stravy a je vhodné při redukci a očistě těla. Je bohaté na betakaroteny a vitamin C, obsahuje také vitamin B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Má vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahuje téměř žádný! Petržel je zdrojem provitaminu A, vitaminů B, C a E a minerálních látek - draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. Nať petržele obsahuje větší množství kyseliny listové, zvyšuje sekreci v trávicím traktu, mírně snižuje krevní tlak a má vliv na zvýšení průtoku v ledvinách. A je to mírné afrodiziakum. Celkově: Chutná a dobrá volba.“