Rychlý koláč s jablky a tvarohem

Rychlý koláč s jablky a tvarohem
Rychlý koláč s jablky a tvarohem
Recepty pro svěží život 27. února 2012

S tímhle koláčem budete úspěšná jako francouzská kuchařinka. Je rychlý, krásný a skvěle chutná!

Potřebujete:

150 g hladké pšeničné mouky

1 vejce

150 g cukru

100 g Hery

500 g jablek

250 g měkkého tvarohu

1 lžíci škrobové moučky či vanilkového pudinkového prášku

půl citronu

tuk na vymazání formy

trochu moučkového cukru na posypání

Postup:

  1. Mouku prosejte a smíchejte se 3 lžícemi cukru. Přidejte žloutek a nastrouhanou Heru a vypracujte hladké těsto.

  2. Vyložte jím dno vymazané koláčové formy. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh smíchejte se škrobovou moučkou, zbylým cukrem a citronovou šťávou a kůrou. Do hmoty zlehka vmíchejte sníh a jablka a rozetřete ji na těsto. Povrch uhlaďte a formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.

  3. Koláč upečte dozlatova, nechte vychladnout a pocukrujte.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Jestli chcete zdravější verzi, můžete místo hladké pšeničné mouky použít celozrnnou a Heru vyměnit za máslo. Cukr vyzkoušejte třtinový, případně část nahraďte javorovým sirupem nebo sladem. Škrobová moučka je možná zbytečná, ale tvaroh a jablka jsou samozřejmě v pořádku.“