Potřebujete:
150 g hladké pšeničné mouky
1 vejce
150 g cukru
100 g Hery
500 g jablek
250 g měkkého tvarohu
1 lžíci škrobové moučky či vanilkového pudinkového prášku
půl citronu
tuk na vymazání formy
trochu moučkového cukru na posypání
Postup:
Mouku prosejte a smíchejte se 3 lžícemi cukru. Přidejte žloutek a nastrouhanou Heru a vypracujte hladké těsto.
Vyložte jím dno vymazané koláčové formy. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh smíchejte se škrobovou moučkou, zbylým cukrem a citronovou šťávou a kůrou. Do hmoty zlehka vmíchejte sníh a jablka a rozetřete ji na těsto. Povrch uhlaďte a formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Koláč upečte dozlatova, nechte vychladnout a pocukrujte.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Jestli chcete zdravější verzi, můžete místo hladké pšeničné mouky použít celozrnnou a Heru vyměnit za máslo. Cukr vyzkoušejte třtinový, případně část nahraďte javorovým sirupem nebo sladem. Škrobová moučka je možná zbytečná, ale tvaroh a jablka jsou samozřejmě v pořádku.“