Zelňačka s cizrnou

Recepty pro svěží život 28. února 2012

Česká klasika nemá chybu. Pořádně zasytí a podpoří vaši imunitu.

Potřebujete:

500 g kysaného zelí

120 g cizrny

1 mrkev

1 cibuli

1 l vody

50 g slunečnicového oleje

30 g hladké pšeničné mouky

2 stroužky česneku

1 lžičku kmínu

černý mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Přes noc namočenou cizrnu uvařte v osolené vodě doměkka. Najemno nakrájenou oloupanou cibuli orestujte v hrnci na rozpáleném oleji, zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte 1 l studené vody, promíchejte a za občasného míchání přiveďte k varu.

  2. Proprané a odkapané zelí nakrájejte a přihoďte ho do hrnce. Přidejte kmín, pepř a prolisovaný česnek a zvolna vařte doměkka.

  3. Nakonec přidejte na plátky nakrájenou mrkev a vše uvařte doměkka. Do polévky dejte ještě uvařenou cizrnu, krátce převařte a osolte.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Bílou mouku bych zkusila vyměnit za špaldovou, celozrnnou. Kysané zelí je zásaditá potravina, a pro náš překyselený organismus tedy balzám. Podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost. Pomáhá také snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, takže urychluje odstraňování odpadních látek z těla. Je výborným zdrojem bakterií kyseliny mléčné, vitaminů C a K a skupiny vitaminů B a minerálů jako draslík, hořčík a fluor. Mrkev obsahuje vlákninu, působí močopudně a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Také je významným antioxidantem a obsažené betakaroteny podporují zrak. Cizrna, tedy římský hrách, je chutnější než klasický setý. Obsahuje bílkoviny, vápník a důležité minerální látky. Sečteno a podtrženo: správná volba!“