Vločkové závitky

Recepty pro svěží život 29. února 2012

Slanina dělá z vloček poněkud méně zdravou „snídani na vidličku“, ale pořád se jedná o zdravé hřešení.

Potřebujete:

4 dl mléka

150 g špenátových listů

120 g ovesných vloček

5 dl vody

40 g strouhaného 30procentního eidamu

4 plátky anglické slaniny

sůl

pepř

bylinky na zdobení

Postup:

  1. V kastrolu opražte nasucho vločky. Když začnou vonět, zalijte je 5 dl vody, osolte a vařte dohusta. Postupně přidávejte mléko a stále vařte, až je kaše opravdu hustá.
  2. Důkladně propraný, odkapaný a stonků zbavený špenát překrájejte nahrubo a vmíchejte do kaše. Podle chuti přisolte a opepřete. Směs nechte vychladnout a vlhkou rukou z ní vytvarujte čtyři válečky. Obalte je slaninou, naskládejte do pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 20 minut.
  3. Hotové závitky posypte strouhaným sýrem a ozdobte čerstvými bylinkami.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Místo anglické slaniny můžete použít šunku, ale s nejméně 80procentním obsahem masa. Špenát obsahuje cenné živiny, obzvláště draslík, který snižuje vysoký tlak a působí proti onkologickým onemocněním. Také antioxidanty karotenoidy a lutein, který zabraňuje degeneraci žluté skvrny, a tím případné slepotě ve stáří. Jen pozor, má hodně vitaminu K, a proto pokud berete lék na ředění krve Warfarin, buďte s konzumací opatrní. Ovesné vločky obsahují řadu cenných látek, pomáhají snižovat krevní tlak, mají posilující účinky, působí pozitivně na nervovou soustavu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a pomáhají regulovat cholesterol a glukózu v krvi.“