Jablíčka plněná střapatým salátem

Recepty pro svěží život 2. března 2012

Velmi efektní závěr pohoštění a taky hotová vitaminová bomba. Odpalte ji!

Potřebujete:

250 g celeru

150 g červené řepy

4 jablka

80 g majonézy

1 lžíci pažitky nebo petrželové natě

1 lžičku ostré hořčice

sůl

Postup:

  1. Oloupaný celer a řepu nakrájejte na jemné nudličky. Směs promíchejte v míse společně s majonézou a hořčicí a podle chuti osolte.
  2. Jablka opláchněte, odkrojte z nich horní čtvrtinu a ostrým tenkým nožem vyřízněte jádřince. Vydlabejte část dužniny, nakrájejte ji najemno a společně s pažitkou nebo petrželkou ji přimíchejte do salátu.
  3. Salát rozdělte do dutin v jablkách a přiklopte odkrojenými vršky jako pokličkami. Podávejte s toasty nebo čerstvým pečivem.

TIP REDAKCE: Zkuste do salátu přidat ještě strouhaný sýr s modrou plísní a naplnit jím pro změnu hrušky.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Majonézu můžete nahradit bílým jogurtem a přidat do něj pár kapek citrónu, bazalku či jinou bylinku. Červená řepa obsahuje spoustu barviva betainu, které zpevňuje stěny vlásečnic, rozšiřuje tepny a brání jejich kornatění. Podporuje také činnost jater a žaludku a tvorbu žluči, má močopudné účinky a vylučuje přebytečnou sůl z těla. Pažitka obsahuje hodně vitaminů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík: ze 100 gramů pažitky získá naše tělo 10 miligramů vitaminu C! Její cibulové aroma podporuje chuť k jídlu i trávení. Jablka podporují imunitu a odolnost vůči stresu. Pokud jejich aroma v těle nezničíte jinými potravinami, uvolní se skrz vaše vlasy a pravidelným konzumováním můžete doslova vonět po jablíčkách. Mají taky pozitivní vliv na střevní mikroflóru a upravují cholesterol v krvi.“