Rýžový salát s hovězím masem

Recepty pro svěží život 3. března 2012

Tenhle salát z neobvyklých surovin zaručeně neznáte. Je zábavný a bude chutnat i vaší polovičce!

Potřebujete:

300 g indiánské vařené rýže

200 g hovězího rostbífu na plátky

1 velké kaki

1 svazek rukoly

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce sójové omáčky

2 lžíce čerstvého krájeného koriandru

1 stroužek česneku

1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 chilli papričku

sůl

Postup:

  1. Omyté kaki překrojte podélně na polovinu a dužninu nakrájejte na plátky. Rukolu vyperte ve studené vodě a nechte důkladně odkapat.

  2. Maso nakrájejte na nudličky a v míse je promíchejte s rýží, na nudličky nakrájenou chilli papričkou, olejem, šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru, sójovou omáčkou, koriandrem a plátky česneku. Salát dochuťte solí a vmíchejte nakrájené kaki.

  3. Nakonec zlehka vmíchejte rukolu a rozdělte na talíře.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Tohle je velmi výživné a pestré jídlo. Co se druhů, barev a chutí týče, opravdová lahůdka pro labužníky! Divoká indiánská rýže není rýží v pravém slova smyslu – získává se z rostliny Zizania aquatica a pěstuje se v Americe v oblasti velkých kanadských jezer. Je sice poměrně drahá a její tvrdá, do černa zbarvená zrna se vaří asi čtyřicet minut, ale vynahradí to obsahem živin a minerálů. Hovězí maso je bohaté na železo, různé druhy zeleniny dodají vitaminy, česnek posílí imunitu a upraví tlak. Zázvor a chilli krásně zahřejí a kaki celé jídlo zjemní. Na sójové omáčce bych nešetřila, záleží ale na kvalitě - aby nebyla vyrobena chemicky a neobsahovala glutamát.“