Medová jablka

Recepty pro svěží život 5. března 2012

Zaručeně správný dezert pro každého, kdo myslí na zdraví své i svých blízkých.

Potřebujete:

4 středně velká jablka

100 g medu

1 dl suchého bílého vína

2 hřebíčky

50 g vlašských ořechů

2 celé skořice

Postup:

  1. Z jablka odkrojte horní čtvrtinu – získáte pokličku. Vnitřek jablka vydlabejte a vzniklou misku vložte na gril a pečte na středním žáru asi 5 minut z každé strany.
  2. Ořechy upražte na alu-tácku na grilu dozlatova, opatrně z nich odrolte slupky a nahrubo je nasekejte.
  3. Víno a koření zprudka svařte v malém kastrůlku na velkém žáru na 0,5 dl. Směs sceďte a smíchejte s medem. Opečená jablka naplňte medem a posypte nasekanými oříšky.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Vlašské ořechy jsou hodně výživné: Obsahují asi 70 procent tuků, zejména zdravých nenasycených kyselin, 18 procent bílkovin a přibližně 3 procenta sacharidů. Omega-3 mastné kyseliny působí pozitivně proti riziku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob. Dále jsou vlašské ořechy zdrojem vitaminu E, B1 a B6, soli, kyseliny listové a minerálů, jako jsou hořčík, měď a zinek. Celkově tyto obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty a pozor: i na sexuální potenci!“