Svatby: kde prožít svůj nejhezčí den?

Svatba jako řemen 26. dubna 2013

Máte na výběr skoro celou planetu, pokud si odmyslíte země, kde se zrovna válčí nebo je minus čtyřicet. Přesto si výběr místa docela promyslete.

Záleží na tom, jaký typ snoubenců jste. Někomu nebude stačit nic menšího než společný seskok i s knězem padákem, jiní se s radostí sezdají v místní obřadní síni a půjdou domů, aby stihli v televizi opakování Nemocnice.

Autorka článku ale doporučuje z osobní zkušenosti: pokud budete plánovat něco neobvyklého, včetně triviální svatby na krásné zahradě místního hotelu, zajděte se předem domluvit na příslušný oddávací úřad. „Musí to být důstojné místo,“ škaredily se na mě úřednice, kterým se zjevně nechtělo zvednout zadek z vyhřáté židle.

„Proč chcete na zahradě, vždyť tady přece máme tak pěknou obřadní síň…“ Nakonec jsem uspěla, a svatbu si zkazit nenechala, když manžel vlastnoručně připevnil státní znak na dřevěný altánek. Máme pro vás pár krásných romantických tipů, o kterých můžete přemýšlet – a případně v diskusi doporučit čtenářkám další.

Romantický hrádek

Pro ženy, které hledají pro cestu životem rytíře, je tím nejlepším svatebním místem nejvýše položený hrad v České republice, což je Vítkův Hrádek s rozhlednou. Leží ve výšce 1053 metrů nad mořem a najdete ho u Lipna. Založil ho v polovině 13. století Vítek z Načeradce, a byl to strážní hrad na solné stezce.

Cesta na vrchol vede krásným šumavským lesem, blizoučko leží osada Svatý Tomáš. Když vyjde počasí, uvidíte z Hrádku taky panorama Alp. Však taky za komunistů sloužil Hrádek vojsku jako pozorovatelna nepřítele. Vy si ale na svatbu pozvěte samé přátele. Třeba do romantického wellness hotelu Svatý Tomáš, což je bývalá schwarzenberská lesovna, kde můžete mít i svatební hostinu (www.hotel-svatytomas.cz). Obřad se přitom může odehrát i v gotickém kostele přímo naproti.

Svatbu na Hrádku si domluvíte na úřadě ve Frymburku a nejlíp taky s občanským sdružením, které se o něj stará (www.vitkuvhradek.cz). Pokud chcete spojit svatbu rovnou s dovolenou pro sebe i rodinu, můžete se ubytovat přímo u nedalekého Lipna, v prázdninovém areálu – zkuste luxusní apartmány s krbem, vlastní saunou a vstupem do aquaparků (www.lipnolakeresort.cz).

hrádek

Vítkův Hrádek leží ve výšce nad tisíc metrů nad mořem.

foto:
svatý tomáš

Svatý Tomáš není nic jiného než bývalá schwarzenberská lesovna.

foto:

Jako pro princeznu

Šaty jako ze šlehačky, nebo elegantní ze třicátých let? Ať už zvolíte jakýkoli styl, budete se báječně vyjímat na Zbirohu. Díky své historii vám totiž může uspořádat svatbu středověkou stejně jako noblesní zámeckou.

Zbiroh byl původně románsko-gotický hrad postavený před rokem 1230, takže patří mezi nejstarší česká šlechtická sídla. Původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se tu vůbec nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás. A ta má velkou výhodu: umožňuje jak církevní, tak občanské obřady a každý den v týdnu od 9 ráno do 9 večer.

Pokud by vám šlo o „moderní“ zámek, tak ten vznikl za doby Rudolfa II. Habsburského. Později na něm pak žil dvacet let Alfons Mucha, který tady namaloval slavnou Slovanskou epopej. Pro svatby tady mají přímo agenturu Chateau Wedding, a jsou zařízení pro všechny druhy hostin a ubytování svatebčanů (www.zbiroh.com).

Zbiroh

Na Zbirohu si můžete svatbu udělat středověkou.

foto:
zbiroh

Nebo třeba princeznovskou.

foto:

Přímo na Pražském hradě

Pokud toužíte po něčem opravdu okázalém, potom Pražský hrad určitě splňuje tuhle podmínku. Můžete mít svatbu v nádherném Rožmberském paláci, v jeho překrásně zdobené kapli. Renesanční palác si objednali páni z Rožmberka, jak už jméno napovídá, v roce 1545.

A slavný Vilém z Rožmberka se tady dokonce přímo oženil, v roce 1587 s Polyxenou z Pernštejna. Možná ale znáte palác pod jménem Ústav šlechtičen, podle jeho dalšího slavného údobí, kdy tady nechala Marie Terezie zbudovat „azyl“ pro osiřelé nebo zchudlé dívky ze šlechtických rodin. Žily tady v té době chudinky trochu jako v klášteře, ovšem každý týden směly do opery.

To už je ale dávno, respektive do vzniku Československa. Vy se o své svatbě jistě jako v klášteře cítit nechcete a ani nemusíte - po obřadu, když budete chtít, můžete odkráčet do nedalekého hotelu Loreta na svatební hostinu a taky tam můžete rovnou ubytovat své pozvané přátele (www.caferozmberskypalac.cz).

praha

V Rožmberském paláci můžete mít svatbu ve stejné kapli jako Vilém z Rožmberka.

foto:
praha

I svatební hostina tam bude velkolepá.

foto:

Uprostřed přírody

Nemusíte se vzdát žádných romantických a luxusních představ, a přitom být uprostřed hluboké přírody, konkrétně na šumavské Modravě. Právě tam stojí překrásná, památkově chráněná Klostermannova chata, postavená roku 1924 Klubem československých turistů.

Jméno nese po spisovateli, který Šumavu a její obyvatele proslavil v nesčetných knížkách, na které si ale dneska bohužel už málokdo najde čas. Stejně jako na Vítkově Hrádku se tady na dlouho usídlily ozbrojené složky německé i české, a pak to byla chata odborářská. Obojí jí nijak neprospělo, proto byla ještě před pár lety ze statických důvodů zavřená!

Naštěstí je krásně zrekonstruovaná, a můžete tady mít v zimě i v létě překrásné svatební zážitky – vždyť leží přímo na louce a všude kolem jsou zalesněné stráně. Na svatební hostiny jsou v restauraci zařízení a pokojů pro hosty je taky dost (www.klostermannovachata.cz).

chata

Klostermannova chata z roku 1924 bude k vaší svatbě krásnou kulisou.

foto: