Přemýšlíte, kam s dětmi na dovolenou?

Ve svých dětech žijeme dál 10. června 2013

Jestli už nějakou chvíli děti máte, jistě radu nepotřebujete. Ona totiž zní: jeďte kamkoli, kde se vaši maličcí i větší miláčkové zabaví. Jinak spíš zešílíte, než abyste si odpočinula.

V České republice to pořád ještě moc neumíme, ale už i tady najdete místa, která splňují základní kritéria pro pobyt s dětmi: aby se tam dalo jednoduše a kvalitně najíst, aby se tam dalo v pohodlí, tichu a čistotě vyspat, a aby tam bylo hodně co dělat.

To ostatní záleží na tom, jak nároční jste rodiče a co chcete svým děťátkům dopřát. Můžete je samozřejmě ubytovat ve skautském stanu a na střídačku spát pod skalním převisem - to je ostatně dovolená, kterou by mělo aspoň jednou v životě okusit každé dítě.

Nebo můžete bydlet v pětihvězdičkovém hotelu, kde se servíruje každé ráno pět druhů marmelád. A to by koneckonců mělo každé dítě (a hlavně každá máma) poznat taky za život aspoň jednou.

Dětská dovolená 6

Při výběru dovolené hledejte místo, kde s dětmi počítají.

foto:
Dětská dovolená 2

Vesnice Oberjoch patří k nejvyšším v Německu, kolem jsou samé hory.

foto:

Kde se poradit

Existují přímo webové stránky, kde si rodiče vyměňují své zkušenosti s různými druhy cestování a tipy na výlety i ubytování, třeba www.malydobrodruh.cz. Není vůbec na škodu si je proletět, než se někam vydáte.

V českém prostředí se bohužel ještě nemůžete úplně spolehnout na to, že slibovaný „hotel přátelský pro děti“ znamená něco víc, než že vám dovolí zaparkovat kočárek u vchodu. I věhlasné a drahé hotely, které slibují herny, občas mají jenom kamrlík dvakrát dva metry vedle kuřárny, kde se tísní děti z padesáti pokojů. O velikosti bazénů nemluvě, obvykle jsou to spíš větší vany, kam se vám už z hygienických důvodů moc nechce.

Dětská dovolená 4

Oberjošská panorama pro lezeckou stěnu.

foto:
Dětská dovolená 3

Podívejte se předem, jaké vybavení má váš hotel.

foto:

Laťka pěkně vysoko

Chcete se namlsat a postavit si laťku vysoko? Jinými slovy, chcete si opravdu odpočinout a vědět, že se vaše děti nudit zaručeně nebudou? Tak musíte do zahraničí, do některého z takzvaných „kinder“ nebo „family“ hotelů.

Nejsou ani tak drahé, jak se bojíte, zvlášť pokud vychytáte různé slevové akce, které nastávají třeba na poslední chvíli nebo v nízké sezoně. Taky si můžete vybrat jejich rozdílnou úroveň vybavení a místo, kde leží.

Jedním ze vzorových je třeba Kinderhotel v Oberjochu v Německu (www.kinderhoteloberjoch.de). Není to od nás blízko, musíte jet ještě asi hodinu a půl za Mnichov, ale za ten výlet to stojí. Krajina kolem je překrásná a hotel je vybavený tak, abyste měli o děti každého věku každou minutu postaráno.

Nemusíte vozit jídlo, protože jídelna je vybavená nejen dětskými stolečky, bryndáčky a umělohmotnými talířky, ale také se pro děti speciálně denně vaří. A je ohromná legrace pozorovat ty nejmenší, jak si ze švédského stolu uzpůsobeného jejich výšce nabírají těstoviny nebo brambory. Větší děti samozřejmě mohou jíst, co jedí dospělí.

Dětská dovolená 1

Animátoři zajistí, že se můžete jen dívat, jak si děti hrají.

foto:
Dětská dovolená 7

Někdy budete mít problém děti z heren odtáhnout.

foto:

Kilometry hraček

Každá matka bude nadšená, že pro ně nemusí vařit, a přitom je jídlo možná hodnotnější a variabilnější než doma. Přímo vedle jídelny je několik heren, takže se zmíněná matka může navíc i v klidu sama najíst!

Herny pro děti různého věku jsou rozmístěny po celém hotelu a pro každou věkovou skupinu jich je několik: pro chlapečky předškoláky třeba velký pokoj jenom se stavebnicemi, autíčky a vláčky, zatímco pro stejně staré holčičky místnost s panenkami, domečkem a obchůdkem. Jinde se mohou projíždět na autíčkách nebo trojkolkách, zase jinde hrát divadélko nebo se dívat na film. Starší děti podle zájmů třeba sportují nebo hrají počítačové hry.

Každé dítě navíc můžete „odložit“ do péče animátorů, pokud by se vám chtělo třeba jen hodinku si o samotě zaplavat v bazénech. Hlídání v ceně pobytu je zajištěno mnoho hodin denně, včetně doby spánku a jídla. To, že kolem máte nádherné Alpy zvoucí ke kilometrům vycházek, je bonus navíc. Většina rodičů malých dětí pravděpodobně volné okamžiky využije prostě k tomu, aby poklidně pili kávu na terase.

Něco takového bych si představovala v Krkonoších nebo na Šumavě, aby člověk nemusel tak daleko. Jsou ale místa, kde se o rodinnou pohodu i u nás upřímně snaží a daří se jim to. Podívejte se do boxíku.

Dětská dovolená 5

Malé děti logicky patří do restaurace, kde nebudou rušit.

foto:

Kde se chytíte v Česku

  • Zvířecí farma: Farmu Blaník zrekonstruoval bývalý scénárista a prezident Miss Miloš Zapletal, který vyrostl v sousedství statku u prarodičů. Kromě hotelu s romantickými pokoji tady najdete taky levné skupinové ubytování, restauraci a hlavně program pro děti. Jsou tady výběhy koní, oslíků, koz a dalších zvířat, hrady na prolézání, skřítkovský domek, loutkové divadlo, trampolína, houpačky, pískoviště i venkovní bazén, www.farmablanik.cz.
  • Hotel uprostřed přírody: V čisté valašské přírodě leží utopený hotel Horal, pod jehož okny se pasou ovečky a zpívají ptáci. U vchodu do jednotlivých domků máte lavičku, kde můžete pozorovat západ slunce, a doslova pár kroků od vás velké aquacentrum s bazénkem pro nejmenší mrňata. Přímo tam je restaurace, kde mají u stolů herničku pro mrňata a vaří dětská jídla. Kolem je vybudovaná dětská naučná stezka a lanové centrum, animační programy jsou zdarma, www.horal-hotel.cz.
  • Luxus v letovisku: U jezera Lipno leží několik skupin apartmánů, které mají různé stupně vybavení pro děti. Lake Resort odpovídá v kategoriích evropské sítě Kinderhotels třem hodnotícím smajlíkům. Kromě nadstandardního vybavení apartmánů s terasami máte v dosahu několik restaurací různé cenové kategorie, dobře zásobený obchod, aquaparky v ceně ubytování, čisté pláže a hřiště pro všechny věkové skupiny, bobovou dráhu, stezku pro cyklisty i pro kolečkové brusle, www.lipnolakeresort.cz.
  • Vily na samotě: Designové vily na samotě zvané Rajsko v Chráněné krajinné oblasti Šumava jsou na krásném místě, uzpůsobené pro rodiny s dětmi, i těmi nejmenšími, což znamená, že jsou nejen komfortní, ale také velmi bezpečné. V ceně je využití horských kol, vstup do dětského centra a další doprovodné služby, www.sumava-ubytovani.cz.