Panenka s omáčkou se švestkami
Potřebujete:
1 větší vepřovou panenku
300 g švestek
3 dl sladkého červeného vína
2 lžíce rybízové marmelády
olej
1 kostku drůbežího vývaru
1 lžičku škrobové moučky
1 lžičku mletého zázvoru
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Vepřovou panenku opláchněte vodou, osušte a svažte provázkem do válečku.
Dvě lžíce oleje smíchejte s mletým zázvorem a lžičkou mletého pepře, touto směsí panenku potřete a nechte ji odležet v chladu nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc).
Odleželé maso osolte a zprudka opečte ze všech stran dozlatova na rozpáleném oleji. Pak maso vyjměte, přeložte do pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 120 °C a troubu vypněte.
Do pánve s výpekem z masa přidejte vypeckované a nakrájené švestky, marmeládu, červené víno a kostku vývaru rozmíchanou v 1 dl vody, dobře promíchejte a povařte asi 10 minut, dokud švestky nezměknou. Omáčku zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vody, dochuťte solí a pepřem a ještě krátce povařte.
Vepřovou panenku zbavte provázku, nakrájejte ji na několik válečků, rozdělte ji spolu s omáčkou na talíře a podávejte s opečenými brambory.