Švestky s kusem masa chutnají báječně

Vaření a recepty 23. září 2018

Panenka je tak jemné masíčko, že s ním skoro nic nezkazíte. Zkuste ho v kombinaci s čerstvým ovocem. Místo švestek můžou být i blumy.

Panenka s omáčkou se švestkami

Potřebujete:

1 větší vepřovou panenku

300 g švestek

3 dl sladkého červeného vína

2 lžíce rybízové marmelády

olej

1 kostku drůbežího vývaru

1 lžičku škrobové moučky

1 lžičku mletého zázvoru

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Vepřovou panenku opláchněte vodou, osušte a svažte provázkem do válečku.

  2. Dvě lžíce oleje smíchejte s mletým zázvorem a lžičkou mletého pepře, touto směsí panenku potřete a nechte ji odležet v chladu nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc).

  3. Odleželé maso osolte a zprudka opečte ze všech stran dozlatova na rozpáleném oleji. Pak maso vyjměte, přeložte do pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 120 °C a troubu vypněte.

  4. Do pánve s výpekem z masa přidejte vypeckované a nakrájené švestky, marmeládu, červené víno a kostku vývaru rozmíchanou v 1 dl vody, dobře promíchejte a povařte asi 10 minut, dokud švestky nezměknou. Omáčku zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vody, dochuťte solí a pepřem a ještě krátce povařte.

  5. Vepřovou panenku zbavte provázku, nakrájejte ji na několik válečků, rozdělte ji spolu s omáčkou na talíře a podávejte s opečenými brambory.