Nadívané zelné listy: Tradiční, ale také rychlá večeře

Vaření a recepty 26. října 2019

Možná si tenhle recept schováte až na neděli, ale kdo říká, že se přes týden nemá pořádně večeřet? A když toho dneska uděláte víc, na neděli zbude.

Nadívané zelné listy

Potřebujete:

6 větších zelných listů

500 g ochuceného dušeného kysaného zelí

500 g vařeného uzeného masa

500 g mletého masa (vepřového bůčku)

mletou sladkou nebo pálivou papriku

sůl

olej na opečení a potření

Postup přípravy:

  1. Zelné listy omyjte, vložte do vroucí osolené vody a krátce povařte, aby změkly. Pak je opatrně vyjměte (nejlépe děrovanou naběračkou nebo sítkem) a nechte odkapat. Listy rozložte na prkénko a hřbety silných žeber skrojte ostrým nožem.

  2. Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky a polovinu opečte v pánvi na oleji. Smíchejte ji s mletým masem a polovinou dušeného kysaného zelí. Směs lehce osolte, přidejte lžíci mleté papriky a dobře promíchejte. Do středu každého zelného listu dejte část připravené náplně. Listy přeložte přes náplň nejprve ze spodní strany, pak ze dvou bočních stran, opatrně je stočte do závitků a uzavřete i z vrchní strany. Převažte je kuchyňskou nití a potřete olejem.

  3. Na dno pekáčku rozložte druhou polovinu dušeného zelí a nakrájeného uzeného masa, položte na ně závitky, podlijte trochou vody (nebo vývaru), vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a duste doměkka. Závitky podávejte s vařenými nebo jinak upravenými brambory.