Nadívané zelné listy
Potřebujete:
6 větších zelných listů
500 g ochuceného dušeného kysaného zelí
500 g vařeného uzeného masa
500 g mletého masa (vepřového bůčku)
mletou sladkou nebo pálivou papriku
sůl
olej na opečení a potření
Postup přípravy:
Zelné listy omyjte, vložte do vroucí osolené vody a krátce povařte, aby změkly. Pak je opatrně vyjměte (nejlépe děrovanou naběračkou nebo sítkem) a nechte odkapat. Listy rozložte na prkénko a hřbety silných žeber skrojte ostrým nožem.
Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky a polovinu opečte v pánvi na oleji. Smíchejte ji s mletým masem a polovinou dušeného kysaného zelí. Směs lehce osolte, přidejte lžíci mleté papriky a dobře promíchejte. Do středu každého zelného listu dejte část připravené náplně. Listy přeložte přes náplň nejprve ze spodní strany, pak ze dvou bočních stran, opatrně je stočte do závitků a uzavřete i z vrchní strany. Převažte je kuchyňskou nití a potřete olejem.
Na dno pekáčku rozložte druhou polovinu dušeného zelí a nakrájeného uzeného masa, položte na ně závitky, podlijte trochou vody (nebo vývaru), vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a duste doměkka. Závitky podávejte s vařenými nebo jinak upravenými brambory.