PRVNÍ DEN roku 2019: Vyprošťovák k nezaplacení

Vaření a recepty 1. ledna 2019

Pokud jste to včera trochu přepískli, čočka s uzeným vás zaručeně postaví na nohy. A čím to zapít? Samozřejmě vychlazeným pivem!

Uzené maso s čočkou

Potřebujete:

500 g uzeného masa

svazek jarní cibulky

2 malé mrkve

kořen petržele

několik zrnek celého pepře

bobkový list

listovou petržel

400 g čočky

2 stroužky česneku

1 cibuli

šalvěj

stonek řapíkatého celeru

olivový olej

2 lžíce octa

pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Uzené maso vložte do studené vody se zeleninou a kořením a uvařte doměkka. Maso vyjměte a vývar použijte na polévku.

  2. Čočku vhoďte do slané vody, přidejte rozpůlenou cibuli, česnek, pár lístků šalvěje a stonek řapíkatého celeru. Povařte doměkka, sceďte a nechte vychladnout. Ochuťte nakrájenou osmahnutou cibulí, octem, olivovým olejem, opepřete a osolte.

  3. Podávejte s kyselou okurkou nebo kapií.