Oslaďte si život sýrem

Vaření a recepty 27. ledna 2018

I sladkosti mohou obsahovat sýr, třeba cottage je na pečení víc než ideální.

Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami

Na korpus potřebujete:

2 vejce

60 g hořké čokolády

60 g másla

50 g hladké mouky

1 lžíci medu

1/2 sáčku vanilkového cukru

1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva

máslo a rostlinný olej na vymazání plechu a formiček

Na krém potřebujete:

120 g cottage

100 g crème fraîche (husté zakysané smetany)

asi 3 lžíce zcukernatělého medu

Na borůvkovou polevu potřebujete:

200 g borůvek

1 dl portského vína

4 lžíce vody

2 lžíce tekutého medu

2 plátky želatiny

Postup přípravy:

  1. Kovovou misku posaďte na hrnec s horkou vodou a vložte do ní nakrájenou čokoládu a máslo. Za občasného promíchání je nechte rozpustit. Vejce vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pěny, přidejte med a opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte na malý plech vytřený máslem a vyložený pečicím papírem. Rozetřete ho do stejnoměrné vrstvy, vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 25 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.

  2. Cottage vyšlehejte s crème fraîche a zcukernatělým medem na hladký krém a uložte ho do chladničky. Pak si připravte polevu. Plátky želatiny zalijte vodou a nechte nabobtnat. V malém kastrůlku zahřejte med, až vznikne karamel. Přilijte portské víno a vodu, promíchejte a krátce svařte. Pak přidejte borůvky, nechte je prohřát a nakonec vmíchejte nabobtnalé a vymačkané plátky želatiny. Odstavte z ohně a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.

  3. Šest menších kulatých formiček vytřete olejem. Z vychladlého korpusu vykrojte stejně velká kolečka, jako jsou formičky, a vložte je na dno formiček. Naplňte je asi do tří čtvrtin krémem a zalijte borůvkovou polevou. Formičky uložte asi na hodinu do chladničky. Pak horkým tenkým nožem obtáhněte každou věžičku kolem dokola a formičky opatrně odstraňte. Věžičky ozdobte borůvkami a ihned podávejte.