ZELNÝ TÝDEN: znáte zelí s telecím a jogurtem?

Vaření a recepty 31. října 2012

Včera jsme jedli po indicku, dneska se vracíme do Evropy, ačkoli použití jogurtu nás s Indií zase sbližuje. Nebojte se ale, výsledek bude skvělý.

Dušené telecí s jogurtem

Potřebujete:

600 g telecí plece nebo krku

400 g kysaného zelí

200 g bílého jogurtu

1 větší cibuli

3 lžíce oleje

1 vrchovatou lžíci hladké mouky

1 lžíci rajského protlaku

2 stroužky česneku

1 lžičku kmínu

1 lžičku mleté papriky

čerstvě drcený pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Maso omyjte, osušte, nakrájejte na kostky a zprudka je opečte dozlatova v kastrolu na rozehřátém oleji. Přisypte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a společně opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout. Pak přidejte plátky česneku a kmín a ještě krátce společně opečte. Přimíchejte mletou papriku, osolte, opepřete, zalijte 5 dl teplé vody a rychle přiveďte k varu. Kastrol zakryjte poklicí a maso pomalu duste asi 40 minut.

  2. Ze zelí vymačkejte šťávu a zelí lehce překrájejte. Přidejte ho k podušenému masu, podle potřeby přilijte sklenku vody a dále vše společně duste ještě 20 minut.

  3. V misce smíchejte polovinu jogurtu a 2 dl vody. Přidejte mouku a protlak a dobře rozšlehejte. Směs přes sítko přilijte k masu a míchejte, dokud se vše nezačne vařit. Pak snižte teplotu a maso se zelím a omáčkou nechte zvolna alespoň 10 minut zvolna provařit. Před podáváním vše podle chuti přisolte, rozdělte na talíře a každou porci doplňte lžící jogurtu.