CELEROVÝ TÝDEN: polévka je zkrátka grunt

Vaření a recepty 13. listopadu 2012

Jak vašemu partnerovi předkrm chutnal? Máte jiskru v očích a pobolívají vás záda? Pak vám oběma přinášíme pro povzbuzení celerovou polévku.

Petrželová polévka s knedlíčky z čerstvého sýra

Potřebujete:

1 lžíci oleje

40 g másla

1 malou cibuli

100 g mrkve

50 g celeru

50 g hladké mouky

1 kostku zeleninového bujonu

1 svazeček zelené petrželky

Na knedlíčky:

120 g čerstvého sýra

1 vejce

sůl

mletý pepř

1 lžíci jemně nasekané petrželky

strouhanku podle potřeby

Postup přípravy:

  1. V hrnci zpěňte na směsi oleje a másla drobně nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou mrkev a celer. Zasypte hladkou moukou, lehce osmahněte, zalijte přibližně 1 litrem studené vody, rozmíchejte, přidejte bujon, osolte a zvolna povařte 15 minut.

  2. Mezitím nastrouhejte sýr, přidejte vejce, sůl, pepř, lžíci nasekané petrželky, rozmíchejte a zahustěte podle potřeby jemnou strouhankou. Z hmoty udělejte knedlíčky velikosti vlašského ořechu.

  3. Do polévky vložte nasekanou petrželku a knedlíčky a společně povařte ještě 3-4 minuty.