KÁVOVÝ TÝDEN: krevety trochu jinak

Vaření a recepty 22. listopadu 2012

Tygří krevety jsou opravdová lahůdka. A když propojíte několik výrazných chutí, výsledek bude stát za to.

Salát s krevetami na víně

Potřebujete:

40 g květáku

40 g brokolice

40 g pórku

40 g mrkve

kadeřavou petrželku

stroužek česneku

1/2 cibule

1 artyčok

300 g čerstvých drůbežích jater

4-6 velkých krevet

sůl

½ l vody

25 g cukru

1 lžíci mleté kávy

2 lžíce vinného octa

3 lžíce suchého červeného vína

olivový olej

Postup přípravy:

  1. Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte cibulku, přidejte nakrájenou zeleninu - květák, brokolici, pórek, mrkev a povařte asi 8 minut doměkka. Po uvaření přebytečnou vodu vylijte.

  2. Artyčok nakrájený na plátky osmažte na másle. Krevetky také osmažte a přidejte k nim nasekanou petrželku a česnek nakrájený na plátky. Vše poduste doměkka.

  3. Nakrájená drůbeží játra naložte asi na 2 hodiny do marinády. Tu připravte smícháním vína, kávy, cukru a octa. Játra v této marinádě krátce povařte. Pak je vyndejte, nechte vychladnout a nakrájejte.

  4. Vše smíchejte dohromady a lehce zakápněte marinádou, ve které se vařila játra. Jako přílohu podávejte pečivo.

Co řekla autorka receptu Adrianna Díaz,

která má děti s postarším Američanem a je jednou z jeho početných milenek, kterých si coby vážený občan užívá při svých cestách do Kolumbie:

„Mně to nevadí, že mají děti amerického otce, kterého často nevidí. Naopak – mají šanci mít lepší budoucnost, než jsem v jejich věku měla já.“