KÁVOVÝ TÝDEN: smaragdy v podobě nejchutnější

Vaření a recepty 23. listopadu 2012

Pracovat s kolumbijskými recepty, a přitom se nezmínit o smaragdech? To by opravdu nešlo. Přinášíme vám proto smaragdy v té nejchutnější podobě.

Smaragdová rajčata

Potřebujete:

1 kg rajčat

300 g tvrdého sýra

olivový olej

2 lžíce kávy Nescafé

sůl

pepř

bazalku

10 g krystalového cukru

1 sklenku bílého vína

Postup přípravy:

  1. Stejně velká rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Položte je do rozpáleného olivového oleje, posypte je cukrem, kávou a bazalkou a takto připravená je pečte v rozpálené troubě asi 15 minut.

  2. Mezitím si připravte polevu z olivového oleje, vína a bazalky. Teplá rajčata rozložte na talíř, zalijte je polevou a posypte strouhaným sýrem. Toto jídlo se hodí jako předkrm nebo jako příloha k masu.

Co řekla autorka receptu Isabell,

jejíhož muže zastřelil jeden ze smaragdových bossů a ona sama, ztracená v divočině mezi tvrdými muži, vrahovi svého manžela dál věrně slouží:

„Před lety tu žili jen vlastníci dolů a ti, kdo pro ně pracovali. Dnes se tu začíná žít – vznikají celé vesnice, kde jsou školy i doktor, a lidé se už začínají zajímat i o něco jiného než o smaragdy.“