KÁVOVÝ TÝDEN: vepřová panenka polepšeného zloděje

Vaření a recepty 24. listopadu 2012

I klasická vepřová panenka může chutnat exoticky, stačí ji jen dochutit ovocem s karamelovým aroma a lahodný zázrak je na světě.

Vepřová panenka Merida

Potřebujete:

1 kg vepřové panenky

2 manga

1 dcl červeného vína Cabernet

1 lžičku kávy

čerstvou šťávu ze 2 pomerančů

1 lilek

1 rajče

olivový olej

2 lžíce krupicového cukru

Postup přípravy:

  1. Mango oloupejte, nakrájejte na osminky a krátce osmahněte na pánvi s olivovým olejem. K vymačkané šťávě ze dvou pomerančů přidejte kávu a víno a krátce povařte.

  2. Vepřovou panenku nakrájejte na plátky a posypte pepřem. Osmažte ji na olivovém oleji z obou stran, pak ji osolte a udržujte teplou. Do výpeku pak dejte z obou stran osmažit lehce posolený lilek.

  3. Než začnete servírovat na stůl, připravte si karamel. Rozpusťte si na pánvičce krupicový cukr, přidejte 1/3 šálku horké rozpustné kávy, dobře promíchejte a přilijte pomerančovou šťávu.

  4. Hotovou panenku obložte čerstvým mangem, přidejte mango restované a doplňte zeleninou. Nakonec přelijte karamelovo-kávovou šťávou.

Co řekl autor receptu Fredy Ernesto,

který se živil krádežemi aut, která pašoval do Kolumbie, než mu jednoho dne majitel auta prostřelil nohu:

„Nikdy jsem neuměl vařit. Vždycky kolem mě bylo dost žen, které to dělaly za mě. Až když jsem skončil s krádežemi, našel jsem si práci v hotelové kuchyni a zjistil, že vaření je docela zábava.“