ZVĚŘINOVÝ TÝDEN: dančí kýta s šípkovou

Vaření a recepty 27. listopadu 2012

Známé neřešitelné dilema - divočák se šípkovou, nebo se zelím – řešit nebudeme, my v tom máme jasno. Dančí kýta jedině se šípkovou a se šesti.

Dančí kýta se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Potřebujete:

2,5 kg dančí kýty

250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

100 g cibule

150 g švestkových povidel

250 g šípkového džemu

40 g octa

60 g cukru krystal

4 g divokého koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)

3 g rozmarýnu

3 g tymiánu

150 g másla

100 g sádla

100 ml červeného vína

150 g hladké mouky

35 g soli

100 g slaniny bez kůže

50 g citrónu

100 g perníku na vaření

2,5 l zvěřinového vývaru

Karlovarský knedlík

680 g žemle

400 ml mléka

20 g soli

110 g polohrubé mouky

20 g hladkolisté petržele

2 vejce

Postup přípravy:

  1. Maso zbavte nečistot, prošpikujte ho částí slaniny nebo špeku. Zbytek slaniny nakrájejte na kostičky, maso svažte provázkem a nasolte. V kastrolu si rozehřejte sádlo, přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a maso v něm zprudka opečte ze všech stran. Po opečení maso vyjměte.

  2. Ve stejném kastrolu opečte dozlatova cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a orestujte. Pak směs podlijte zvěřinovým vývarem, který jste si připravili z odřezků masa. Základ omáčky přiveďte k varu a opět vložte opečené maso. Přidejte rozmarýn, tymián, vývar z divokého koření, švestková povidla a šípkový džem. Vše nechte vařit až do změknutí masa.

  3. Mezitím si připravte knedlík. Nakrájejte si žemli na kostičky, přidejte polohrubou mouku, mléko, nasekanou hladkolistou petržel a sůl. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílku. Žloutky přidejte do připravené směsi a z bílku ušlehejte sníh. Ten lehce přimíchejte do těsta. Připravte si válečky, ty zabalte do potravinářské fólie a dejte vařit na 30 minut.

  4. Maso vyjměte a naporcujte. Omáčku dochuťte octem, solí, cukrem, citrónovou šťávou a citrónovou kůrou a nakonec ji zahustěte nastrouhaným perníkem a máslovou jíškou. Vařte dalších 25 minut, na závěr do omáčky vlijte červené víno a sceďte ji. Poté servírujte.

Tento recept pro vás připravil šéfkuchař restaurace Hotelu Monínec Lukáš Vokřál (www.moninec.cz).