Svatomartinské posvícení: vyzkoušejte pravé bratislavské rohlíčky

Vaření a recepty 5. listopadu 2012

Svátek sv. Martina připadá letos na neděli. Ale vy můžete začít hodovat už teď. Nebo si alespoň připravit sladkosti pro nadcházející víkend.

Bratislavské rohlíčky

Potřebujete:

300 g polohrubé mouky

100 g másla

sůl

30 g cukru

citrónovou kůru

20 g droždí

3 žloutky

0,6 dl mléka

špetku cukru

A na nádivku:

150 g medu

30 g másla

100 g strouhaných ořechů

skořici

citrónovou kůru

30 g strouhanky

Postup přípravy:

  1. Do nahřáté mísy vsypte prosátou mouku a rozsekané máslo. Přidejte sůl, cukr, citrónovou kůru, žloutky a vykynutý kvásek z droždí. Vypracujte tuhé těsto, přikryjte ho a nechte ho kynout.

  2. Vykynuté těsto nakrájejte na stejné kousky, vytvořte bochníčky a nechte je znovu vykynout na pomoučeném prkénku. Pak z každého vyválejte tenký oválek, potřete ho ořechovou nádivkou a zatočte do rohlíčku.

  3. Rohlíčky urovnejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu kynout. Pak je potřete žloutkem smíchaným se špetkou cukru, nechte trochu zaschnout, ještě jednou potřete žloutkem a v horké troubě upečte dorůžova.