Svatomartinské posvícení: na pořadu dne paštika z husích jater

Vaření a recepty 7. listopadu 2012

Neházejte flintu do žita předem – domácí výroba paštiky není zas tak náročná. Stačí se držet zadání a výsledek vás může ohromit.

Paštika z husích jater


Potřebujete:

200 g husích jater

100 g kuřecích prsou

1,5 dl smetany ke šlehání

0,25 dl brandy nebo koňaku

špetku strouhané citrónové kůry, mletého bílého pepře, mletého zázvoru, muškátového květu a mletého nového koření

sůl

máslo na vymazání formiček

Postup přípravy:

  1. Kuřecí maso a husí játra zbavte všech blan, nakrájejte na menší kostky a nechte v mrazničce vychladit. Játra vložte do nožového mixéru a začněte mixovat. Přidejte prsa, koření, citrónovou kůru, brandy a pokračujte v mixování. Směs osolte, a jakmile začne hmota houstnout, přilévejte postupně smetanu.

  2. Když se všechna smetana vstřebá, rozdělte hmotu do formiček ve tvaru kalíšků (mohou být například z varného skla) lehce vymazaných máslem. Formičky zakryjte víčky nebo alobalem a postavte do hlubšího pekáče naplněného teplou vodou do výšky tří čtvrtin formiček. Vše vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 30 – 40 minut.

  3. Hotovou paštiku nechte vychladnout, ozdobte ji brusinkami nebo rybízem a podávejte s bílým pečivem.