ZVĚŘINOVÝ TÝDEN: pěkný kanec na jalovčinkách

Vaření a recepty 1. prosince 2012

Ano, opravdu se jim tak říká. Nejde o mladé kravky, ale o plody jalovce, bez kterého se úprava zvěřiny obejde jen velmi zřídka.

Pikantní kančí guláš s jalovcem

Na guláš potřebujete:

divoké koření (5 lžic černého pepře, 5 lžic celého jalovce, 15 bobkových listů, 5 lžic nového koření)

1 menší chilli papričku

1 lžičku soli

1 kg kančího plecka

150 g másla

5 středních cibulí

250 g anglické slaniny

sůl, pepř

3 lžičky celého kmínu

3 lžíce tmavého rumu

500 ml suchého červeného vína

2 l hovězího vývaru

citrónovou šťávu

40 g hladké mouky

Na žemlové knedlíčky potřebujete:

4 větší cibule

2 lžíce sádla

6 rohlíků

4 vejce

100  g slaniny

250  ml mléka

zelenou petrželovou nať

sůl, pepř a muškátový oříšek

Postup přípravy

  1. Divoké koření dejte do hrnce, zalijte ho jedním litrem vody, přiveďte k varu a 30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte jej alespoň přes noc odležet do lednice.

  2. Kance vyndejte z nálevu, osušte a nakrájejte na kostičky velikosti 3 x 3 cm, osolte a opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a opékejte, dokud slanina nezačne jemně hnědnout, přidejte maso a nechte ho orestovat.

  3. Přilijte rum, červené víno, nakrájenou chilli papričku a asi deset minut poduste. Poté maso vyjměte, do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, na závěr ji zakápněte trochou citrónové šťávy. Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste 45-60 minut doměkka.

  4. Mezitím si připravte knedlíčky. Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na sádle dozlatova a pak přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Rohlíky smíchejte s vaječnými žloutky, mlékem a osmahnutou cibulí a slaninou. Ve vedlejší míse vyšlehejte vaječné bílky do sněhu. Osolte, opepřete, a jemně přimíchejte metlou vyšlehaný vaječný sníh a sekanou petrželku. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie o průměru 4 cm. Oba dva konce důkladně zavažte a vařte ve vroucí vodě 10-15 minut. Poté servírujte.

Tento recept pro vás připravili kuchaři z restaurace Argument (www.argument-restaurant.cz).