ZVĚŘINOVÝ TÝDEN: daněk, tentokrát s omáčkou z třešní

Vaření a recepty 2. prosince 2012

Daňčí hřbet je oblíbenou pochoutkou všech milovníků zvěřiny. Proto vám přinášíme další zajímavý tip na jeho úpravu. Dobrou chuť!

Nadívaný daňčí hřbet s třešňovou omáčkou

Potřebujete:

1,5 kg očištěného daňčího hřbetu

100 g perníku na vaření

15 g soli

25 g mletých jalovčinek

Na naložení masa:

0,5 l červeného vína

250 g džemu z černého bezu

15 mletých jalovčinek

10 cl citrónové šťávy

20 g soli

0,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

20 g šípkového džemu

Na nádivku:

100 g zvěřiny bez kůže a šlach (nejlépe daňčí panenka)

70 g pečeného vepřového bůčku

100 g slaniny bez kůže

80 ml silného zvěřinového vývaru

30 g paštikového koření (nasekaný a umletý bílý a černý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn, šalvěj)

¼ čajové lžičky pomerančové kůry

10 g růžového pepře

50 g brusinek

5 cl pomerančové šťávy

5 cl bílého vína

Na třešňovou omáčku:

3 dl červeného vína

3 dl třešňové šťávy

2 čajové lžičky pomerančové kůry

5 lžic rybízového džemu

3 lžíce džemu z brusinek

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si připravte nádivku. Umelte všechno maso a anglickou slaninu, přidejte zvěřinový vývar, brusinky, bílé víno, namletý jalovec, paštikové koření, kůru z pomeranče, růžový pepř a podle chuti dosolte. Dejte na 1,5 hodiny vychladit v uzavřené nádobě do chladničky.

  2. V misce si připravte směs na naložení masa. Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, přidejte červené víno, džem z černého bezu a šípkový džem. Ke konci přidejte koření, sůl, umletý jalovec a citrónovou šťávu.

  3. Očištěný daňčí hřbet osolte a jemně vetřete namletý jalovec. Hřbet prořízněte středem dlouhým úzkým nožem, naplňte nádivkou, naložte do připraveného mořidla, přiklopte a nechte 24 hodin odležet.

  4. Odleželé maso nechte okapat na mřížce, opečte ho na pánvi a dejte dopéci do trouby na 160 °C cca 60 minut. Pak hřbet obalte v nastrouhaném perníku na vaření, naporcujte, přidejte třešňovou omáčku a servírujte.

Tento recept pro vás připravil šéfkuchař restaurace Hotelu Monínec Lukáš Vokřál (www.moninec.cz).