CUKROVÝ TÝDEN: hvězdičky pro sváteční stůl

Vaření a recepty 4. prosince 2012

Sladké hvězdičky k Vánocům patří. Upečte si proto alespoň dvě várky, protože po těchhle mandlových se hned zapráší.

Mandlové okaté hvězdičky

Potřebujete:

160 g hladké mouky

120 g tuku Hera

80 g loupaných mletých mandlí

80 g moučkového cukru

1 žloutek

1 lžíci rumu

hladkou mouku na vál

malinovou marmeládu

čokoládovou polevu

moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy:

  1. Prosátou mouku smíchejte s mletými mandlemi, moučkovým cukrem, změklým tukem, žloutkem a rumem. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho 30 minut v chladu odpočinout.

  2. Na pomoučněném vále rozválejte těsto na plát silný 2 mm, tvořítkem z něj vykrájejte hvězdy a v polovině z nich vykrojte v jejich středu menší hvězdičku. Hvězdičky vyskládejte na plechy vyložené pečicím papírem, hvězdy s otvorem pečte zvlášť, protože ty budou dříve hotové. Vykrojené hvězdy pečte 10 minut při 165 °C, plné 15 minut.

  3. Vychladlé hvězdy slepujte malinovou marmeládou a zdobte tenkými proužky čokoládové polevy.