CUKROVÝ TÝDEN: košíčky s opilou višní

Vaření a recepty 5. prosince 2012

Miniaturní košíčky s višní, pálenkou a lahodnou čokoládovou polevou budou bombastickou tečkou za vaší štědrovečerní náloží dobrot.

Čokoládové košíčky s višněmi

Potřebujete:

350 g polohrubé mouky

250 g moučkového cukru

210 g másla

80 g drcených mandlí

50 g čokolády na vaření

špetku strouhané citrónové kůry

na špičku nože amonia nebo kypřicího prášku do pečiva

špetku soli

tuk na vymazání formiček

Na náplň:

150 g hořké čokolády

0,5 dl smetany

10 g másla

0,4 dl višňové pálenky

1 lžičku cukru

Na ozdobení:

40 naložených proslazených višní

80 g čokoládové polevy

marcipánové lístečky

Postup přípravy:

  1. Na vále zpracujte mouku s nakrájeným máslem, přidejte cukr, mandle, jemně nastrouhanou čokoládu, citrónovou kůru, amonium nebo kypřicí prášek do pečiva a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 40 kousků, vtlačte je do lehce vymazaných formiček na košíčky (ve středu musí zůstat důlek na náplň) a pečte 10 minut při 175 °C. Košíčky vyklopte z formiček a nechte vychladnout.

  2. Višně nechte odkapat a položte je na papírový ubrousek, aby oschly. Smetanu svařte s cukrem, přilijte pálenku a svařte asi na polovinu původního množství. Přidejte nakrájenou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Na závěr vmíchejte změklé máslo.

  3. Když náplň ztuhne, naplňte ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte do košíčků. Oschlé višně ponořte do rozehřáté polevy, položte je na vršky košíčků a ozdobte je marcipánovými lístky.