Na čem si pochutnáte v neděli

Vaření a recepty 10. března 2012

Konec zimy si žádá lehké, nejlépe zeleninové menu, aby oslabené tělo dostalo vitaminy. Ale sladká tečka nesmí chybět!

Zelenina ve vaječné omeletě
zdroj: smagpix.com

PŘEDKRM: Zelenina ve vaječné omeletě

Potřebujete:

100 g šunky (plátky)

4 malá rajčata

1 svazek rokety (zelenina podobná listům ředkvičky)

několik listů čerstvého salátu

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce octa

1 lžičku hořčice

čerstvě mletý pepř

sůl

Na omeletu:

4 vejce

1 dl mléka

2 lžíce strouhanky

sůl

olej na smažení

Postup:

  1. Z vajec, mléka, strouhanky a trochy soli připravte těstíčko a upečte z něj na pánvi s olejem dvě omelety.

  2. Poklaďte je plátky šunky a lístky rokety, zatočte a rozkrojte na půlky.

  3. Naplněné omelety vložte do čtyř širších sklenic nebo vyšších misek vyložených listy opraného salátu a kousky rajčátek a vše přelijte zálivkou připravenou z oleje, octa, hořčice, pepře a soli.


Špenátová polévka s knedlíčky
zdroj: smagpix.com

Špenátová polévka s knedlíčky

Potřebujete:

500 ml vývaru

200 ml smetany

120 g listového špenátu

40 ml slunečnicového oleje

40 g hladké mouky

20 g másla

Na knedlíčky:

120 g jemného salámu

1 vejce

50 g dětské krupičky

40 ml mléka

40 g bílého pečiva

1 lžičku jemně strouhaného parmezánu

sůl

bílý pepř

Postup:

  1. V kastrůlku na oleji zpěňte mouku, zalijte ji studeným vývarem, rozšlehejte a za stálého míchání přiveďte k varu. (Tomuto základu omáčky, jehož podstatou je vývar, mouka a máslo, se říká velute.)

  2. Špenát operte, nechte okapat, vytrhejte z něj tvrdé stvoly a nahrubo překrájejte. V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte špenát, osolte a míchejte, dokud listy nezměknou. Odstavte a nechte vychladnout.

  3. Salám v mixéru rozsekejte na jemnou pastu a dejte do misky. Do mlékem lehce zvlhčeného, na kostičky nakrájeného pečiva přidejte vejce, parmezán, krupičku, sůl, promíchejte a nechte odpočinout.

  4. Do kastrolu dejte vařit osolenou vodu. Špenát přidejte do provařeného základu velute, krátce rozmixujte a přidejte polovinu smetany. Znovu zpracujte tyčovým mixérem na jemný krém. Dvě minuty převařte.

  5. Z rozmixované salámové hmoty vytvořte dvěma lžícemi malé nočky a vařte je v osolené vodě 5 minut. Vyjměte je a vložte do studené vody zchladnout.

  6. Většinu polévky rozdělte do talířů, do zbylé přimíchejte prohřátou zbylou smetanu, nechte přejít varem a dolijte. Nakonec přidejte prohřáté nočky.


Brambory na paprice s kuřecími plátky
zdroj: smagpix.com

Brambory na paprice s kuřecími plátky

Potřebujete:

1 kg brambor

4 kuřecí prsní řízky

2 cibule

80 g tuku (oleje nebo másla)

30 g hladké mouky

1,25 dl smetany

mletou sladkou papriku

mletý pepř

sůl

olej na smažení

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a za stálého míchání ji osmahněte na rozehřátém tuku, až zesklovatí. Zaprašte ji mletou paprikou, opepřete, osolte, přidejte plátky brambor, vše podlijte vodou a duste pod pokličkou, až se všechna voda vydusí a brambory jsou téměř měkké.

  2. Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně, nalijte ji na měkké brambory a ještě krátce povařte a podle chuti dosolte.

  3. Kuřecí řízky lehce naklepejte (nejlépe přes mikrotenovou fólii nebo jen hranou ruky), osolte je, lehce opepřete a opečte z obou stran na oleji.


Rychlé medové řezy
zdroj: smagpix.com

Rychlé medové řezy

Potřebujete:

180 g polohrubé mouky

3 vejce

90 g hnědého cukru

60 g medu

50 g másla

40 g cukru

1 žloutek

1 lžičku perníkového koření

špetku strouhané citronové kůry

2 špetky soli

1 lžičku másla na opražení drobečků

Na krém:

250 g másla

200 g a 2 lžíce cukru

2,5 dl mléka

1 žloutek

2 lžíce rumu

2 lžíce maizeny nebo solamylu

1 sáček vanilkového cukru

Postup:

  1. V míse smíchejte prosátou mouku s hnědým cukrem, špetkou soli, kořením, kůrou, 1 celým vejcem, 3 žloutky, medem a horkým rozpuštěným máslem a umíchejte hladké těsto. Ze dvou zbylých bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, po částech do něj zašlehejte bílý cukr, vyšlehejte do tuha a vmíchejte do těsta.

  2. Těsto rozetřete v tenké vrstvě na dva plechy vyložené papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut dozlatova.

  3. V kastrůlku rozšlehejte žloutek a maizenu nebo solamyl s mlékem a směs za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Přimíchejte 2 lžíce cukru a vanilkový cukr. Kastrůlek postavte do dřezu se studenou vodou a směs míchejte do zchladnutí. Zbylý cukr vyšlehejte se změklým máslem a rumem a postupně zašlehejte vychladlý krém.

  4. Vychladlé placky stáhněte z papíru a okraje zařízněte tak, abyste získala dva stejně velké obdélníky. Placky rozřízněte ještě na poloviny, každou potřete tenkou vrstvou krému, naskládejte je na sebe, zakryjte fólií a nechte alespoň hodinu proležet.

  5. Odřezky z plátů nasekejte v robotu na drť a opražte je na másle dozlatova. Odleželé řezy nakrájejte na 3 pruhy, okraje potřete zbylým krémem a posypte opraženými drobečky. Nechte je krátce ztuhnout a pak je nakrájejte na kostky.