Božské předjarní pokrmy

Vaření a recepty 16. března 2012

Už vám dochází nápady, co zase vařit? S těmito recepty bude menu lehké, zdravé a vynikající.

Nadívaná šunka
zdroj: smagpix.com

Nadívaná šunka

Potřebujete:

250 g plátků šunky

250 g bílého pečiva

120 ml mléka

80 g listů rukoly

3 vařená vejce

2 vejce

1 lžíci rozpuštěného másla

sůl

Postup:

  1. Rukolu spařte v osolené vodě a nechte okapat. Pečivo nakrájejte na kostky, vložte do mísy, zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Polovinu šunky pokrájejte na kostičky. K namočenému pečivu přidejte lehce pokrájenou rukolu, do směsi rozklepněte 2 vejce, přisypte šunku, máslo a podle chuti osolte.

  2. Do směsi vmíchejte prosátou mouku a nechte odpočinout. Do velkého kastrolu dejte vařit vodu. Na pracovní plochu si rozprostřete asi 50 cm dlouhý pruh potravinářské fólie. Rozložte na ni zbylé plátky šunky tak, aby se lehce překrývaly.

  3. Šunku potřete třetinou hmoty, poklaďte půlkami oloupaných vajec, zakryjte zbylou hmotou, fólii stočte a celou roládu důkladně ovažte provázkem. Konce fólie zavažte. Připravenou nadívanou šunku uvařte ve vroucí vodě půl hodiny.



Kuřecí polévka s rýžovými nočky
zdroj: smagpix.com

Kuřecí polévka s rýžovými nočky

Potřebujete:

9 dl kuřecího vývaru

250 g kuřecích prsíček

250 g vařené nebo dušené rýže

1 malou mrkev

2 jarní cibulky

2 plátky toastového chleba bez kůrky

1 vejce

30 g lučiny

1 lžíci nakrájené pažitky

bílý pepř

Postup:

  1. Vývar přiveďte zvolna k varu, přidejte na kousky nakrájená kuřecí prsa a zvolna vařte 5 minut. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a vařte dalších 5 minut.

  2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a v mixéru ho nasekejte na jemnou drť. Drť přendejte do mísy a přidejte vařenou rýži, vejce, lučinu a pažitku. Směs promíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte 5 minut odležet. Z připravené směsi lžičkou vytvarujte nočky a 7 minut je vařte ve vroucí osolené vodě.

  3. Polévku doplňte nakrájenou cibulkou, nechte ji přejít varem, nočky rozdělte do talířů a přelijte vývarem.



Pečené rybí filátko s petrželovou kaší
zdroj: smagpix.com

Pečené rybí filátko s petrželovou kaší

Potřebujete:

4 bílé rybí filety (asi po 150 g)

4 plátky toastového chleba

1 lžíci másla

1/2 lžičky nastrouhané pomerančové a citrónové kůry

sůl

olej na pečení

Na kaši:

500 g petržele

2 dl smetany (12%)

1/2 cibule

2 lžíce olivového oleje

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Petržel opláchněte, oškrábejte a nakrájejte na plátky. V kastrolu nahřejte olej, přidejte plátky petržele a opékejte, dokud nezačnou trochu zlátnout. Přidejte jemně pokrájenou oloupanou cibuli a při mírné teplotě restujte asi 5 minut. Zalijte smetanou, osolte, opepřete, přiklopte a duste doměkka.

  2. V mixéru rozsekejte chléb bez kůrky na jemnou drť. Nasypte ji do pánve s rozpuštěným máslem a strouhanou citrusovou kůrou a míchejte při střední teplotě, dokud lehce nezezlátne.

  3. Filátka opláchněte, osušte a osolte. Osmaženou drť nasypte na talíř a filátka v ní z jedné strany obalte. Touto stranou filátka klaďte na rozpálenou pánev s olejem. Po osmahnutí je opatrně otočte a dopečte při střední teplotě i z druhé strany.

  4. Podušenou petržel propasírujte přes jemné síto a dochuťte ji pepřem a solí. Naplňte ji do cukrářského sáčku s širokou hladkou trubičkou a nastříkejte ji ozdobně na talíře. Přidejte vhodnou přílohu - například vařené brambory - a nakonec pečená filátka.



Křehké koláčky s tvarohem
zdroj: smagpix.com

Křehké koláčky s tvarohem

Potřebujete:

225 g drcených sušenek (např. Bebe)

75 g másla

Na náplň:

400 g měkkého tvarohu

250 g vařených sladkých brambor

1,8 dl 33% smetany

150 g cukru

3 vejce

1 žloutek

1 lžičku mleté skořice

Postup:

  1. V míse smíchejte změklé máslo s drcenými sušenkami, hmotu dobře propracujte a namačkejte v tenké vrstvě do čtyř kulatých formiček na koláčky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 12 minut, dokud hmota neztuhne.

  2. V jedné míse vyšlehejte tvaroh s vejci, žloutkem, skořicí a cukrem do hladka. Ve druhé míse vyšlehejte smetanu s oloupanými a prolisovanými bramborami a obě hmoty smíchejte.

  3. Připravenou náplň rozdělte do formiček, vraťte je zpět do trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte 15 minut. Pak teplotu ještě snižte na 110 °C a dále pečte, dokud náplň není po celé ploše stejně tuhá.