Co uvařit pro vášnivou noc?

Vaření a recepty 20. dubna 2012

Celer je známé afrodisiakum. Váš drahý ale nemusí chroupat bulvy, schovejte celer do některé z těchto lahůdek. Minimálně si pochutnáte.

menu 21 duben salát waldorf
zdroj: Kuchyne.cz

Salát Waldorf

Potřebujete:

2 středně velká kyselejší jablka

150 g oloupaného celeru

2 očištěné řapíky celeru

100 g zakysané smetany

2 hrsti směsi listových salátů

80 g vlašských ořechů

50 g majonézy

citrónovou šťávu

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřinců, tři čtvrtiny nakrájejte na jemné plátky, vložte do mísy a pokapejte citrónovou šťávou.

  2. Vmíchejte celerovou bulvu nakrájenou na jemné nudličky a řapíky nakrájené na plátky a nechte chvíli odležet.

  3. V misce smíchejte majonézu se smetanou a kostičkami zbylého jablka, podle chuti osolte a dochuťte citrónovou šťávou.

  4. Celer s jablky rozdělte do misek vyložených listy salátu, přelijte zálivkou, posypte nakrájenými ořechy a pepřem a podávejte s pečivem.

menu 21 duben tasticky
zdroj: Kuchyne.cz

Plněné bramborové taštičky

Potřebujete:

250 g vařených studených oloupaných brambor

80 g polohrubé mouky

1 bílek

1 lžičku škrobové moučky

sůl

mouku na vál

máslo na omaštění

celerové lístky na ozdobení

Náplň:

150 g krůtí šunky

100 g řapíkatého celeru

100 g vařené rýže

1 lžíci oleje

sůl

Omáčka:

60 g červené papriky

1/2 cibule

50 g uvařených studených oloupaných brambor

1 dl smetany

1 lžíci pomazánkového másla

1 lžičku hladké mouky

sůl

Postup:

  1. Celer i šunku nakrájejte na kostičky. Celer orestujte v kastrůlku na oleji, zalijte ho trochou vody, osolte a krátce poduste. Přidejte šunku a vařenou rýži a prohřejte.

  2. Kostičky papriky a cibule na omáčku osmahněte na másle, lžíci zeleniny odeberte, ke zbytku přimíchejte mouku a krátce opražte. Přilijte 1 dl studené vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte smetanu a na kostičky nakrájené brambory, osolte a za občasného promíchání, případně podlití vodou, zvolna vařte.

  3. Z nastrouhaných brambor, bílku, mouky, soli a škrobu rychle vypracujte těsto, které rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát a nakrájejte ho na čtverce o straně asi 8 cm. Do středu každého dejte lžíci náplně, těsto přes ni přehněte, okraje zmáčkněte k sobě, taštičky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut. Uvařenou omáčku rozmixujte s pomazánkovým máslem a podle potřeby přisolte.

  4. Uvařené taštičky omastěte máslem, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, posypte kostičkami odložené zeleniny a ozdobte lístky celeru.

menu 21 duben kanec
zdroj: Kuchyne.cz

Kančí hřbet s citrónovým jogurtem

Potřebujete:

600 g kančího hřbetu s kostí

250 g bílého jogurtu

2 plátky toastového chleba

1 menší cibuli

1 citrón

25 g másla

2 lžíce jemně strouhaného parmazánu

2 lžíce olivového oleje

8 snítek tymiánu

4 snítky oregana

2 větší snítky rozmarýnu

2 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

Příloha:

1/2 řapíkatého celeru

2 lžíce olivového oleje

sůl

Postup:

  1. Maso očistěte a odřízněte od hřbetní kosti. Potřete ho lehce částí jogurtu, vložte do vhodné nádoby, obložte polovinou snítek tymiánu, oregana a rozmarýnu, plátky z půlky citrónu a jedním stroužkem česneku nakrájeným na plátky a nechte odležet.

  2. Mezitím plátky toastového chleba zbavte kůrky, střídku nakrájejte na kostičky a nasekejte ji v robotu ne příliš najemno. Chlebovou drť přesypte do kastrůlku s rozehřátou polovinou másla a opražte ji do růžova. Odstavte ji z ohně, přidejte nakrájené zbylé bylinky a jemně nakrájený zbylý stroužek česneku a na závěr přimíchejte parmazán.

  3. Kosti rozložte do pekáčku a přidejte oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli. Maso opečte ze všech stran na oleji, osolte, opepřete a položte na kosti v pekáčku. Na maso rozložte vrstvičku připravené chlebové krusty a pevně ji k masu přimáčkněte. Pekáček vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a maso pečte asi 20 až 30 minut (podle šíře masa). Upečené maso přendejte na mísu a nechte na teplém místě dojít.

  4. Celer omyjte, stonky z vnější strany opatrně oloupejte škrabkou na brambory a nakrájejte na špalíčky. Vložte je do litru vroucí osolené vody a krátce je povařte. Slijte je a nechte odkapat.

  5. Výpek z pekáčku přelijte do kastrůlku, přimíchejte do něj šťávu z půlky citrónu a zbylý jogurt, osolte a nechte jen zlehka prohřát, aby se jogurt nesrazil.

  6. Předvařený celer prohřejte na olivovém oleji a rozdělte na talíře. Přelijte ho jogurtovou omáčkou a přidejte maso nakrájené na špalíčky.

menu 21 duben větrníky
zdroj: Kuchyne.cz

Větrníky s krabí náplní

Potřebujete:

Na těsto:

200 g hladké mouky

4 vejce

80 g oleje

2,7 dl vody

špetku soli

Náplň:

300 g krabího masa ve vlastní šťávě

250 g majonézy

2 natvrdo uvařená vejce

60 g sterilovaného nebo vařeného celeru

40 g cibule

špetku cukru

několik kapek citrónové šťávy a worcesterské omáčky

sůl

tuk na vymazání plechu

listy kadeřavého salátu, malá rajčátka, kopr a petrželku na ozdobení

Postup:

  1. Do kastrolu nalijte vodu, přidejte olej a malou špetku soli a přiveďte k varu. Do vroucí vody s olejem přisypte prosátou hladkou mouku a důkladně promíchejte.

  2. Vzniklé těsto stále restujte na mírném ohni za stálého důkladného míchání (odpalujte), až se přestane lepit na dno a vařečku. Horké těsto vložte do studené mísy a za stálého míchání a propracovávání ho nechte vychladnout (můžeme použít i hnětací robot).

  3. Do studeného těsta vmíchejte vejce, jedno po druhém, každé do těsta dobře zatřete a dále propracovávejte vařečkou, až vznikne hladké, husté, lesklé, ale i měkké a lepkavé těsto.

  4. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na vymazaný plech nastříkejte malá kolečka – větrníky. Vložte je do trouby vyhřáté na 230 °C a krátce zapečte (asi 5 minut), až se těsto nafoukne. Troubu přitom neotevírejte. Pak snižte teplotu na 160 – 170 °C, větrníky dopečte dozlatova a nechte prochladnout.

  5. Krabí maso nechte odkapat a rozdrobte ho do misky. Přidejte majonézu, jemně nastrouhaná vařená vejce, jemně nasekaný celer a cibuli a vše promíchejte. Směs osolte, přidejte cukr, dochuťte citrónovou šťávou a worcesterem a opět důkladně promíchejte.

  6. Větrníky podélně rozkrojte, na spodní díl položte oprané a dobře odkapané listy salátu, naneste na ně krabí náplň, ozdobte ji nakrájenými rajčátky a zelenými bylinkami a přiklopte vrchním dílem větrníku.