Nastala chřestová sezona. Dáte si zelený, nebo bílý?

Vaření a recepty 4. května 2012

Luxusní restaurace se předhánějí v nabídce sezonního chřestového menu. Kupte pěkně čerstvý a budete lepší než Pohlreich.

menu 5 květen chřest terina
zdroj: Kuchyne.cz

Bramborová terinka

Potřebujete:

300 g zeleného chřestu

300 g vařených prolisovaných brambor

2 středně velké syrové brambory

100 g majonézy

100 g smetany ke šlehání

6 plátků želatiny

mletý bílý pepř

sůl

olivový olej na vymazání formy

Postup:

  1. Syrové brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, vložte je do vroucí osolené vody a uvařte doměkka (ale nesmí být rozvařené). Sceďte je, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Želatinu namočte do větší misky se studenou vodou a nechte nabobtnat. Prolisované brambory smíchejte v míse s horkou smetanou a přimíchejte majonézu.

  2. Želatinu vymačkejte, vložte do sklenice, zakryjte mikrotenovou fólií, krátce ji zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí, a vmíchejte ji do bramborové směsi. Podle chuti ji osolte, opepřete a nechte stát.

  3. Ze stonků chřestu odkrojte zaschlé konce. Chřest vložte do vroucí osolené vody a povařte asi 3 minuty. Vyjměte ho, překrojte na poloviny, spodní části vraťte do vývaru a vařte další asi 2 minuty, aby byly měkké. Chřest pak zchlaďte ve studené vodě, nechte odkapat a před dalším použitím stonky osušte v čisté utěrce.

  4. Formu o obsahu asi 7,5 dl lehce vytřete olivovým olejem, vyložte fólií a na dno naskládejte menší plátky vařených brambor. Větší nalepte na stěny formy. Na dno pak rozložte třetinu bramborové hmoty, poklaďte ji spodními polovinami chřestu, zakryjte další třetinou hmoty a poklaďte opět chřestem (když spotřebujete spodní části, doplňte je horními částmi). Chřest zakryjte zbylou bramborovou hmotou, uhlaďte ji stěrkou a poklaďte zbylým chřestem rozříznutým podélně na poloviny. Formu zakryjte fólií a terinku nechte v chladničce přes noc vychladit. Před podáváním ji nakrájejte tenkým ostrým nožem na plátky.

menu chřest 5 květen koláč
zdroj: Kuchyne.cz

Listový koláč

Potřebujete:

500 g zeleného chřestu

400 g listového těsta

100 g tyrolského špeku

100 g pomazánkového másla

3 vejce

1 dl smetany (30%)

50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

sůl

Postup:

  1. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu a krátce v ní povařte očištěný chřest. Opatrně ho vyjměte, ihned ho zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat.

  2. Listové těsto rozválejte na válu pokrytém papírem na pečení na obdélník silný asi 3 mm a přeložte ho i s papírem na plech. Potřete ho pomazánkovým máslem tak, aby na okrajích zůstal asi 2 cm široký volný pruh.

  3. Pak na těsto rozložte chřest, náplň na koláči zakryjte papírem na pečení nebo alobalem (těsto na okrajích nechte nezakryté). Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud se okraje nenafouknou a nezrůžoví.

  4. Odstraňte papír nebo alobal, chřest zalijte smetanou rozmíchanou s vejci a parmazánem a dále pečte, dokud smetana nezačne zlátnout. Na závěr koláč posypte drobně nakrájeným špekem a dopečte ho dozlatova.

menu chřest 5 květen jahody
zdroj: Kuchyne.cz

Jahody se zeleným chřestem

Potřebujete:

250 g jahod

8 výhonků zeleného chřestu

1 lžíci bílého balzamikového octa

1 lžičku medu

sůl

Postup:

  1. Polovinu výhonků chřestu nakrájejte pomocí škrabky na brambory na tenké plátky, které na krátkou dobu ponořte do vroucí osolené vody, pak ihned prudce zchlaďte v ledové vodě. Stejným způsobem spařte a zchlaďte i zbylé čtyři výhonky, které nechte v celku.

  2. V míse rozmíchejte balzamikový ocet s medem a špetkou soli a tuto zálivku lehce promíchejte s připraveným chřestem.

  3. Do každé ze čtyř vysokých sklenic postavte jeden celý výhonek chřestu a na dno rozdělte na osminky nakrájené jahody. Poháry doplňte dlouhými plátky chřestu a nechte dobře vychladit.

menu chřest nudle 5 květen
zdroj: Kuchyne.cz

Široké nudle s chřestem

Potřebujete:

1 balení širokých nudlí

500 g čerstvého zeleného chřestu (nebo mraženého)

60 g parmazánu

olivový olej (extra virgin)

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Čerstvý chřest omyjte a pomocí škrabky na brambory oloupejte dolní třetinu každého stonku, abyste odstranili vrchní vlákna.

  2. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Vložte do ní stonky chřestu a vařte 3 až 5 minut do poloměkka. Pak je vyjměte a ihned zchlaďte ledovou vodou, aby si chřest zachoval svěží zelenou barvu (mražený chřest nechte jen rozmrznout).

  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, vložte do něj těstoviny a za občasného promíchání je uvařte „al dente“ (měly by být tvrdší na skus).

  4. Připravený chřest nakrájejte na menší kousky. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte několik lžic olivového oleje, přidejte chřest a krátce ho prohřejte (neopékejte). Pak přidejte uvařené slité těstoviny, vše osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Na závěr vmíchejte parmazán nastrouhaný na hoblinky, vše rozdělte na talíře a ihned podávejte.