TŘEŠŇOVÝ TÝDEN: bramboráky dneska jinak

Vaření a recepty 10. července 2012

No dobře, tak ne zrovna bramboráky, ale z brambor tyhle placky jsou.

Bramborové placičky

Potřebujete:

300 g vařených studených brambor

80 g polohrubé mouky

60 g vyloupaných vlašských ořechů

50 g slunečnicových semínek

sůl

olej na pečení

hustou zakysanou smetanu na doplnění

Na omáčku:

500 g třešní

120 g cukru

šťávu z 1 citronu

1 lžíci třešňové pálenky nebo likéru (např. Griotky)

Postup:

  1. Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na jemném struhadle do mísy.

  2. Přidejte nasekané vlašské ořechy, slunečnicová semínka a polohrubou mouku, lehce osolte a vše opatrně promíchejte, až vznikne tužší těsto.

  3. Připravené těsto rozdělte na menší kousky, utvořte z nich v dlaních placičky a opečte je v pánvi s rozehřátým olejem z obou stran dozlatova. V kastrolu za stálého míchání povařte vypeckované třešně s cukrem a citronovou šťávou, dokud omáčka nezačne houstnout a tuhnout. Odstavte ji z ohně, dochuťte pálenkou nebo likérem a za občasného promíchání nechte zchladnout. Placičky rozdělte na talíře a doplňte omáčkou a kopečkem zakysané smetany.