Trhaný závin s ovocem
Potřebujete:
500 g hladké mouky
250 g tuku na pečení
asi 3 dl vlažného mléka
30 g droždí
1 lžičku cukru
špetku soli
hladkou mouku na vál
moučkový cukr na posypání
Náplň:
1 kg vypeckovaných višní
100 g cukru
hrst strouhanky
mletý hřebíček nebo skořici
Postup:
V části vlažného mléka rozmíchejte droždí, lžičku cukru a lžíci mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte změklý tuk, sůl, vzešlý kvásek, podle potřeby přilijte zbylé mléko a zadělejte vláčné těsto, které nechte vykynout na teplém místě.
Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, posypejte ho strouhankou, poklaďte višněmi, posypejte cukrem a mletým hřebíčkem nebo skořicí. Okraje těsta zahněte dovnitř, závin srolujte a kraje zmáčkněte k sobě, aby náplň nevytékala.
Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté asi na 180 °C a upečte dozlatova. Protože je v závinu hodně ovoce, během pečení se těsto roztrhne. Horký upečený závin pocukrujte.