TŘEŠŇOVÝ TÝDEN: závin jako od babičky

Vaření a recepty 11. července 2012

Recept doporučuje višně, ale s třešněmi chybu rozhodně neuděláte.

Trhaný závin s ovocem

Potřebujete:

500 g hladké mouky

250 g tuku na pečení

asi 3 dl vlažného mléka

30 g droždí

1 lžičku cukru

špetku soli

hladkou mouku na vál

moučkový cukr na posypání

Náplň:

1 kg vypeckovaných višní

100 g cukru

hrst strouhanky

mletý hřebíček nebo skořici

Postup:

  1. V části vlažného mléka rozmíchejte droždí, lžičku cukru a lžíci mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte změklý tuk, sůl, vzešlý kvásek, podle potřeby přilijte zbylé mléko a zadělejte vláčné těsto, které nechte vykynout na teplém místě.

  3. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, posypejte ho strouhankou, poklaďte višněmi, posypejte cukrem a mletým hřebíčkem nebo skořicí. Okraje těsta zahněte dovnitř, závin srolujte a kraje zmáčkněte k sobě, aby náplň nevytékala.

  4. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté asi na 180 °C a upečte dozlatova. Protože je v závinu hodně ovoce, během pečení se těsto roztrhne. Horký upečený závin pocukrujte.