TŘEŠŇOVÝ TÝDEN: dneska to bude sladká česká klasika

Vaření a recepty 13. července 2012

Kdyby Honza nešel do světa s buchtami, určitě by nepohrdnul tímhle závinem.

Kynutý závin s mákem a třešněmi

Potřebujete:

500 g hladké mouky

250 g tuku na pečení (Hery)

asi 3 dl mléka

30 g droždí

1 lžičku cukru

špetku soli

hladkou mouku na vál

moučkový cukr na posypání

Na náplň:

200 g mletého máku

100 g jemně mletých piškotů

6 lžic vypeckovaných třešní

2,5 dl mléka

1 vejce

1 - 2 lžíce rumu

1 sáček vanilinového cukru

krupicový cukr podle potřeby

špetku mleté skořice

Postup:

  1. Droždí, lžičku cukru a mouky rozmíchejte v části vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte změklý nastrouhaný tuk a sůl, přilijte vzešlý kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka zadělejte vláčné těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.

  2. Mezitím připravte makovou náplň. Mletý mák povařte v mléce za stálého míchání. Směs odstavte z ohně, vmíchejte mleté piškoty, rum, vejce, vanilinový cukr a skořici a náplň podle chuti ještě oslaďte.

  3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, potřete ho makovou náplní a posypejte třešněmi. Okraje těsta zahněte, těsto stočte do závinu a okraje těsta dobře umačkejte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení (spojenou stranou dolů), vložte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečte dozlatova. Upečený závin pocukrujte.