MALINOVÝ TÝDEN: rozkošné koláčky jako z cukrárny

Vaření a recepty 31. července 2012

Jestli máte malin plnou zahrádku, kupte ještě jogurt a budete mít luxusní dezertíčky.

Jogurtové koláčky s malinami

Potřebujete:

300 g malin

300 g hladké mouky

140 g cukru

60 g rozpuštěného másla

1,5 dl bílého jogurtu

1 vejce

1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky strouhané citronové kůry

1/4 lžičky soli

moučkový cukr na posypání

Žmolenka:

60 g polohrubé mouky

30 g másla

1 lžíci cukru

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Všechny přísady na žmolenku smíchejte v misce, rozemněte prsty a nechte vychladit. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a sodou. Přidejte cukr (1 lžíci si nechte stranou), sůl, citronovou kůru a přilijte jogurt rozmíchaný se žloutkem a vlažným rozpuštěným máslem. Z bílku ušlehejte sníh, na závěr do něj zašlehejte zbylou lžíci cukru a zlehka ho vmíchejte do připraveného těsta.

  2. Připravené těsto nalijte do košíčků z papíru na pečení, rozdělte na ně maliny a posypejte je připravenou žmolenkou.

  3. Koláčky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 20 minut (podle velikosti košíčků). Hotové koláčky nechte prochladnout, pak je opatrně vyloupněte z košíčků a poprašte moučkovým cukrem. Na upečení koláčků můžete použít i silikonovou formu na malé bábovičky – muffiny. Nebo kovové formičky na košíčky, které, pokud nejsou ze silikonu, musíte nejprve vymazat tukem a vysypat moukou.