TŘEŠŇOVÝ TÝDEN: koláč pro velkou parádu

Vaření a recepty 9. července 2012

Natrhejte třešně, celý týden na vás budeme hrnout báječné recepty. Tenhle koláček vypadá jak z francouzské cukrárny.

Rychlý drobenkový koláč

250 g Hery nebo másla

200 g hladké mouky

150 g hrubé mouky

200 g pískového cukru

3 vejce

asi půl hrnku mléka nebo jogurtu pokojové teploty

1 vanilkový cukr

1/2 prášku do pečiva

asi 600 g vypeckovaných třešní

3 lžíce krystalového cukru na posypání

tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

Postup:

  1. Změklý tuk rozmačkejte v míse vidličkou s cukrem a prosetou moukou na drobenku. Třetinu oddělte do misky a dejte do chladu.

  2. Do 2/3 drobenky vmíchejte vanilkový cukr, prášek do pečiva a žloutky rozšlehané v mléce.

  3. Z bílků ušlehejte vláčný sníh a vmíchejte ho do směsi. Těsto natřete na vymazaný a vysypaný plech (nebo velkou koláčovou formu), poklaďte třešněmi, pocukrujte a posypejte drobenkou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte dorůžova.