OSTRUŽINOVÝ TÝDEN: tohle může být dezert i večeře

Vaření a recepty 10. srpna 2012

Buď se rozhodnete podávat tyhle palačinky jako hlavní chod, nebo jako luxusní zákusek. Obojí nezklame.

Zapečené palačinky

Potřebujete:

120 g hladké mouky

2 vejce

2,5 dl mléka

1 lžičku rozpuštěného másla

špetku soli

olej a máslo na vymazání pánve a formy

moučkový cukr na posypání

Náplň:

300 g čerstvých nebo mražených ostružin

250 g měkkého tvarohu

2 vejce

2 lžíce cukru

Zálivka:

1 dl zakysané smetany

1 vejce

1 lžíci cukru

Postup přípravy:

  1. V míse vymíchejte dohladka polovinu mléka s vejci, moukou, solí a rozpuštěným máslem, postupně zašlehejte zbylé mléko a z těsta upečte na vymazané pánvi palačinky.

  2. V misce rozmíchejte měkký tvaroh s cukrem, přidejte vejce a dobře vše rozmíchejte. Zapékací formu vytřete máslem, položte do ní jednu palačinku a nalijte na ni část tvarohové náplně. Na tvarohovou náplň rozložte část ostružin a protilehlé okraje palačinky přehněte přes náplň.

  3. Palačinku opatrně stočte a přimáčkněte k okraji formy. Stejným způsobem naplňte a stočte i ostatní palačinky a každou vždy přimáčkněte k předchozí palačince. Palačinky zalijte smetanou rozmíchanou s vejcem a cukrem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 30 minut. Před podáváním palačinky pocukrujte.