OSTRUŽINOVÝ TÝDEN: zdravý koláč s vločkami

Vaření a recepty 11. srpna 2012

Kdo říká, že koláče škodí postavě i zdraví? Tenhle si upečte a snězte z čisté radosti ze života.

Vločkový koláč s ostružinami

Potřebujete:

150 g ovesných nebo pšeničných vloček

160 g hnědého cukru

120 g polohrubé mouky

120 g rozpuštěného másla

1 rozmixovaný banán

1 lžíci mleté skořice

1/2 lžičky jedlé sody

špetku soli

Náplň:

500 g ostružin

2 lžíce cukru

2 lžíce červeného vína nebo vody

1 lžíci citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. V míse smíchejte vločky s moukou, hnědým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí. Přilijte rozpuštěné zchladlé máslo, přidejte rozmixovaný banán a dobře promíchejte. Vypracujte hladké těsto, které necháte asi 15 minut odležet.

  2. Očištěné ostružiny nasypejte do kastrůlku, přidejte k nim víno nebo vodu, cukr a citronovou šťávu a za občasného promíchání vše poduste. Když směs začne houstnout, stáhněte ji z ohně a nechte lehce zchladnout.

  3. Dvě třetiny připraveného těsta rozetřete na plech vyložený papírem na pečení, vložte ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak ho potřete podušenými ostružinami, rozdělte na ně zbylé těsto a koláč pečte ještě dalších asi 20 minut. Hotový koláč nechte trochu prochladnout a před podáváním ho nakrájejte na čtverečky.