OSTRUŽINOVÝ TÝDEN: košíčky pro nedělní návštěvu

Vaření a recepty 12. srpna 2012

Je s nimi trochu víc práce, ale zase udělají dojem na každého. Ale můžete je upéct taky jenom pro sebe.

Košíčky s ovocem

Potřebujete:

Těsto:

250 g hladké mouky

125 g másla

100 g cukru

2 žloutky

máslo na vymazání formiček

400 g čerstvých malin nebo ostružin a moučkový cukr na ozdobení

Náplň:

2 dl mléka

70 g másla

2 žloutky

1 dl sladkého kondenzovaného mléka (Salka)

2 lžičky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

2 lžičky moučkového cukru

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Na válu zpracujte nožem mouku s nakrájeným změklým máslem a cukrem. Doprostřed vyklepněte žloutky a opět zpracujte nožem a pak rychle rukama vypracujte vláčné tuhé těsto, které nechte ve fólii alespoň hodinu odpočinout v chladu.

  2. Pak těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm, vykrojte z něj asi 10 čtverců nebo kruhů (podle tvaru formiček), kterými vyložte vymazané formičky a těsto dobře přimáčkněte. Dno propíchejte vidličkou, posypejte suchými luštěninami a zapečte asi 10 minut při 190 °C.

  3. Po zchladnutí košíčky vyklopte z formiček, vysypejte luštěniny a košíčky ještě lehce dopečte v troubě zapnuté na spodní pečení při 165 °C. Do vychladlých košíčků nastříkejte krém, ozdobte je ovocem a pocukrujte.

  4. Krém: Salko a polovinu mléka přiveďte k varu. Přilijte zbylé mléko rozšlehané s pudinkovým práškem, žloutky a solí a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Krém nechte vychladnout, mezitím v míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny a postupně do ní zašlehejte vychladlý krém.